Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Podstatné zmeny v koncerne Volkswagen

Predseda dozornej rady nemeckej automobilky Volkswagen Ferdinand Piëch s okamžitou platnosťou odstúpil z funkcie a podľa spravodajských agentúr z rady odchádza aj jeho manželka Ursula.

ferdiandursula

Vedenie Volkswagenu sa ocitlo v kríze, keď F. Piëch naznačil stratu dôvery v generálneho riaditeľa Martina Winterkorna. Riadiaci výbor dozornej rady však M. Winterkornovi vyjadril podporu a sľúbil, že mu navrhne predĺžiť kontrakt.

Podľa niektorých médií považoval F. Piëch za vhodnú náhradu za M. Winterkorna šéfa divízie Porsche Matthiasa Müllera alebo šéfa divízie Škoda Auto Winfrieda Vahlanda.

Osemdesiatročný Ferdinand Piëch je vnukom zakladateľa značiek Porsche a Volkswagen Ferdinanda Porscheho a v súčasnosti je patriarchom rodinného klanu, ktorý vo Volkswagene ovláda 50,7 percenta hlasovacích práv.

Viedenský rodák profesor Dr. Ferdinand Karl Piëch je synom Louise Porscheovej, dcéry Ferdinanda Porscheho. Absolvent strojného inžinierstva na prestížnej ETH Zurich a nadaný konštruktér začínal po štúdiu vo firme Porsche, kde pracoval napríklad na vývoji motorov pre pretekové špeciály 906 a 917.

Volkswagen je najväčšou automobilkou v Európe a najneskôr do roku 2018 sa chce stať najväčším výrobcom áut na svete. Vlani firma zvýšila  predaj o 4,2 percenta na 10,14 milióna áut, a prvýkrát tak prekonala desaťmiliónovú hranicu.

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí.
(šr)

na foto

Ferdinand Piëch a jeho manželka Ursula.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov