Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus RX na autosalóne v New Yorku

Lexus predstavil na autosalóne v New Yorku nový model RX. Ide o štvrtú generáciu tohto SUV, ktoré je najpredávanejším automobilom značky Lexus na svete.

Automobilka Lexus si na novom modeli dala záležať . Zo štyroch generácii vyrobili viac ako 2,1 milióna kusov automobilov RX, čím sa stal najpredávanejším vozidlom značky. Model RX tak tvorí 3 z 10-tich modelov, ktoré Lexus vyrobí .

Novinka sa môže pochváliť novými bezpečnostnými systémami a palubným vybavením. Exteriér vykazuje nové dizajnové prvky. Novou je pochrómovaná mriežka chladiča a LED predné svetlomety v tvare písmena L.

Konštruktéri upravili tiež hmlové svetlomety. Predné blatníky majú širšie bočné partie, ktoré opticky rozširujú vozidlo. Bočný pohľad odhalí aerodynamickú karosériu. Novinkou je C-stĺpik, na ktorom sa bočná partia vozidla zvažuje mierne nadol v podobe vlny.

Lexus RX Lexus RX

Automobil bude mať v sériovej výbave 20-palcové disky kolies, ktoré nahradia 19-palcové zo súčasnej generácie. Nové zadné svetlá dostali tiež tvar písmena L. Dizajn zadných svetlometov spája chrómová lišta medzi nimi.

V príplatkovej výbave bude veľký Head-up displej. Základný informačný displej bude mať uhlopriečku 12,3 palca. Radiaca páka bola presunutá do prednej časti prístrojovej dosky. Panoramatická strecha presvetlí celý interiér.

Predĺžený rázvor má dĺžku 2 790 mm. Automobil je dlhý 4 890 mm, široký 1 895 mm a vysoký 1 690 mm. Lexus RX bude dostupný s modernizovaným zážihovým motorom V6 so zdvihovým objemom 3,5 litra.

Maximálny výkon 221 kW (300 k) poskytne suverénnu dynamiku, ktorú podporí 8-stupňová automatická prevodovka. Neskôr bude k dispozícii hybridná verzia s motorom s rovnakým zdvihovým objemom a Atkinsonovým cyklom.

Lexus RX Lexus RX

Konštruktéri vylepšili tiež podvozok automobilu. Karoséria má podľa automobilky vyššiu tuhosť. Vozidlo má systém Vehicle Dynamics Integrated Management, ktorý rozpoznáva nebezpečné situácie a zabezpečuje kontrolu nad ním.

Nezávislé zavesenie kolies využíva vpredu vzpery McPherson a dvojité lichobežníkové ramená vzadu. K dispozícii bude tiež adaptívne pruženie AVS. Tento systém nastavuje tuhosť tlmičov podľa aktuálnych podmienok na ceste.

Lexus RX prichádza tiež s vylepšenou aktívnou a pasívnou bezpečnosťou. Systém Lexus Safety System + kombinuje v sebe predkolízny systém PCS, systém kontroly jazdy v jazdných pruhoch LDA a automatické diaľkové svetlá AHB.

V rámci aktívnej bezpečnosti sa využíva aktívny radar, ktorý spolupracuje s kamerami. Vo voliteľnej výbave nechýba panoramatický pohľad na vozidlo, kontrola mŕtveho uhlu a adaptívne diaľkové svetlomety.

Pre športovejšie založených vodičov je k dispozícii balík F Sport, ktorý obsahuje odlišný predný a zadný nárazník, nové disky kolies a logá F Sport. V interiéri pribudne športový volant s pádlami. Vozidlo získa tiež aktívny stabilizačný systém AVS, ktorý umožňuje zmenu režimu na Eco, Normal, Sport S a Sport + S.

MM, Lexus

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov