Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Duálne vzdelávanie finišuje

Duálne vzdelávanie, ktoré má pomôcť mladým ľuďom uplatniť s na súčasnom trhu práce je témou týchto dní. Zákon o strednom odbornom školstve, ktorý začiatkom januára schválila vláda je v parlamente v druhom čítaní, ale vecí ktoré treba doriešiť je ešte dosť.

Nezamestnanosť je k dnešnému dňu na úrovni 12,39 %, ale čo je horšie – podiel nezamestnaných mladých ľudí je 30,70 % a to je jedno z najhorších umiestnení v rámci Európskej únie. V súčasnosti je každý tretí absolvent na Slovensku bez práce.

Na pôde Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory sa v pondelok na tlačovej konferencii prihlásili k riešeniu tejto problematiky aj nemeckí investori na Slovensku, ktorí v rámci svojich aktivít – projektu fit4future a pilotného projektu duálneho vzdelávania v Novom Meste nad Váhom pomáhajú v príprave mladých na ich budúce povolanie. Ako uviedol Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja od budúceho roka navýšia počet tried v stredných odborných školách a spustili kampaň pod názvom Hrdina remesla, ktorá novým spôsobom upriamuje pozornosť mladých na atraktivitu remesiel a zamestnania v technických smeroch.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler podporuje projekt fit4future ako súčasť duálneho vzdelávania. Ministerstvo so zákonom finišuje, ale dáva priestor aj predstaviteľom zamestnávateľov a zamestnávateľských zväzov, ktorí majú výhrady hlavne v otázke financovania a podiele štátu na ňom.

Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora víta duálne vzdelávanie a to aj napriek tomu, že administratívne prekážky na vstup do duálneho vzdelávania sú príliš vysoké a finančné stimuly pre firmy nedostačujúce. Preto podporujú pilotný projekt duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji. Vychádzajú pritom zo skúseností v rámci nemeckých učebných plánov a najmä z postrehov a potrieb ich zamestnávateľov.

Minister Draxler je optimista. Je presvedčený, že poslanci zákon o duálnom vzdelávaní schvália a vstúpi do platnosti tak, aby sa v školskom roku 2015/2016 stal pevnou súčasťou školského vzdelávania.

Juraj Paška, foto archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov