Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predaj áut v Európe stále rastie

 Európske predaje nových automobilov sa zvýšili o 6,4% v porovnaní s januárom 2014. Všetky veľké trhy zaznamenali v januári 2015 zvýšené registrácie. Volkswagen Golf a Polo boli v januári 2015 najpredávanejšími vozidlami .

Predaj nových áut na európskych trhoch bol počas mesiaca január 2015 o 6,4 precent vyšší ako v rovnakom mesiaci roku 2014. Podľa najnovšej analýzy predaja áut JATO Dynamics sa udržuje trend rastu, ktorý začal v druhom polroku 2013 a pokračoval počas celého roku 2014.

Volkswagen, Ford a Renault boli najpredávanejšími značkami v januári, pričom na 19 trhoch z 29 zaznamenali rast predaja v porovnaní s januárom 2014. Medzi 10 krajina, kde zaznamenali pokles predaja, je aj Slovensko.

Všetkých päť najväčších trhov v Európe (Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Spojené kráľovstvo) boli medzi 19 trhmi, ktoré zaznamenali nárast v porovnaní s januárom 2014.  Írsko zaznamenal najvyšší rast zo sledovaných krajín až o 30,8 percenta, kým ani  Španielsko nezostalo pozadu s rastom predaja o 28,1 percenta.

Celkový predaj nových automobilov na sledovaných európskych trhoch presiahol v januári 2015 1 milión kusov.

Najpredávanejšou značkou je aj naďalej Volkswagen. Medzi nasleduje Ford, Renault, Peugeot a Opel /Vauxhall. Všetky z Top 10 značiek zaznamenali v objeme predaja väčšie tržby ako v januári 2014. Renault, Opel /Vauxhall a Mercedes sa môžu pochváliť dokonca  dvojciferným rastom, vďaka zvýšenému predaju modelov Capture, Clio, Corsa, Mokka a modelov triedy C.

Top 10 značky

Clipboard01

Medzi desiatkou aj Octavia

Volkswagen Golf si udržal svoje vedúce postavenie na trhu s nárastom predaja o 5,4% v januári 2015. Nasleduje Polo na druhom mieste s 3,3-percentným rastom predaja. Po minuloročnom facelifte sa lepšie predával aj Renault Clio (+ 5,4%), pričom nový Opel /Vauxhall Corsa zaznamenal nárast predaja o 49,3 percenta, a rast tržieb ukázal aj model druhej generácie Nissan Qashqai, ktorého predaj vzrástol až o 42,0 percent oproti januáru 2014.

Top 10 modely

Clipboard02

Brian Walters, Vice President spoločnosti Jato Dynamics, vyhlásil: “Predaje nových automobilov na európskom trhu zaznamenali silný začiatok v prvom mesiaci roku 2015, takže s potešením môžeme zaznamenať, že pokračujeme v trende trastu predaja, ktorý pokračoval počas celého  vlaňajška. Dáva to istotu automobilovému priemyslu, že dopyt po plánovaných nových modeloch, ktoré budú predstavené na ženevskom autosalóne budúci mesiac, budú pokračovať.”

Clipboard03

Poznámka: * odhadované údaje

JATO Dynamics Ltd. (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov