Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prázdniny na svahu

Preprava lyží v aute. Základným predpokladom spokojnej lyžovačky je bezproblémová doprava do lyžiarskeho strediska a späť. 

Jedným zo spôsobov, ako prežiť skvelé jarné prázdniny a mať blízkych pokope, je vybrať sa na rodinnú lyžovačku a posledné zasnežené dni prežiť aktívnym oddychom. Treba si však dávať pozor, k úrazu nemusí dôjsť len na svahu, rovnako nebezpečná môže byť aj cesta do lyžiarskeho strediska. Aby prebehla bezpečne, treba dbať na správne upevnenie lyží na streche auta. Kolízie s nebezpečnou športovou výbavou analyzovalo Allianz centrum pre technológie (AZT) v Ismaningu, kde pri nárazovom teste zisťovali, čo sa deje s nesprávne upevnenými lyžami pri náraze do bariéry v rýchlosti 50 km/h.

Video testu nájdete na: https://www.youtube.com/watch?v=6xQLL48A-1A

Crashtest Dachbox     Crashtest Dachbox

Výsledok je hrozivý!

Aby experti simulovali čo najpravdepodobnejší scenár nehody, nárazový test vykonali s vozidlom, ktorého strešný box bol naložený typickou výbavou do hôr. Celková váha prepravovaných vecí bola len 34 kg namiesto maximálnych 50 kg, ktoré povoľuje výrobca. Pri havárii lyže prerazili stenu boxu a spolu s ostatnými časťami nákladu vyleteli von. Pri náraze by tak obsah nosiča mohol vážne ohroziť pasažierov vozidla nachádzajúceho sa pred ním. „V strešnom boxe by malo byť k dispozícii vybavenie na správne zaistenie nákladu – teda viazanie, najlepšie s kovovými súčiastkami, ktoré, na rozdiel od plastových, lepšie odolávajú zimným teplotám,“ upozorňuje Melanie Kreutner z AZT.

Crashtest Dachbox

Pravidlá bezpečného prevozu lyžiarskej výbavy

Podľa odborníkov z AZT nie všetci cestovatelia vedia, ktoré veci do strešného boxu patria a ktoré už nie. Základné pravidlá sú pritom jednoduché. V prvom rade si musíme uvedomiť, že na strechu auta nepatrí nič, čo nevieme vo vnútri boxu bezpečne zaistiť popruhmi. Nikdy neprekračujme najvyššie možné zaťaženie strešného boxu, resp. strešného nosiča. Pritom sa riaďme menšou hodnotou. Čím ľahší náklad na streche prevážame, tým lepšie. Aj pre bezpečnosť pri náraze, aj pre stabilitu vozidla pri jazde. Treba mať na pamäti, že vozidlo s naloženým strešným boxom sa pri prudkom brzdení a v zákrutách môže správať nestabilne. Lyže a ľahšie príslušenstvo môžeme uložiť do strešného boxu, lyžiarky a ťažšie veci je lepšie prevážať v batožinovom priestore auta. Avšak aj tu platí zásada: pokiaľ sa to dá, ťažšie veci upevnime popruhmi o kotevné oká. Je dobré, aby sme ťažšie veci opreli o stenu operadiel zadných sedadiel. V prípade nárazu tak nedokážu nabrať takú vysokú kinetickú energiu, ktorou by prenikli do interiéru. Pritom je dôležité, aby sme si skontrolovali, či sú operadlá správne zaistené voči sklopeniu. Vždy využívajme deliacu roletu a nad ňu dávajme už iba kabáty alebo iné ľahké oblečenie. Nikdy nie ťažšie a pevné predmety! Pri nehode môže aj neškodne vyzerajúca plastová škatuľa nadobudnúť takú energiu, ktorá nám môže spôsobiť vážne zranenia, v krajnom prípade aj smrť

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov