Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo: nový bezpečnostný prvok pre cyklistov

Volvo chce do roku 2020 znížiť počet dopravných nehôd so smrteľnými alebo ťažkými zraneniami osobami na nulu. Pomôcť má aj nová bezpečnostná technológia.

Veľmi zraniteľnými účastníkmi cestnej premávky sú napr. cyklisti. Volvo sa začalo zaoberať touto témou a v spolupráci so spoločnosťami POC a Ericsson predstavilo nový typ bezpečnostnej prilby pre cyklistov.

Podľa štatistických údajov sa až 50 % všetkých usmrtených cyklistov zrazilo s vozidlom. V USA sa každý rok zraní alebo zabije približne 50 000 cyklistov. Tieto vysoké čísla chce automobilka Volvo znížiť vďaka novej cyklistickej prilbe.

Nová technológia sa zakladá na bezdrôtovom prepojení cyklistickej prilby a vozidla. Prilba a vozidlo spolu komunikujú len v prípade, ak sú v tesnej blízkosti. Automobilka tým chce predísť smrteľným nehodám, pred ktorými sú cyklisti len minimálne chránení.

Nový systém City Safety System v novom Volve XC90 slúži na komunikáciu s takouto prilbou a dokáže rozpoznať, varovať vodiča a pribrzdiť vozidlo, aby sa zabránilo zrážke s cyklistom. Tento krok automobilky Volvo je prvým, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou cyklistov v tomto smere.

Na druhej strane, cyklistu nová aplikácia v smartphone okamžite upozornení na blížiace sa nebezpečenstve v podobe vozidla a môže tak predísť kolízii.

Volvo a cyklisti Volvo a cyklisti

Nový systém pomôže zabrániť nehodám s cyklistami najmä v prípade jazdy v mŕtvom uhle, kedy je cyklista pre vodiča prakticky neviditeľný. Spolupráca Volva so spoločnosťou POC (výrobca ochranných pomôcok pre športovcov) a Ericsson (výrobca komunikačných zariadení) môže reálne prispieť k zníženiu počtu nehôd s cyklistami.

Problematika cyklistickej dopravy je významná obzvlášť vo vyspelých krajinách, kde tvoria nemalé percento účastníkov premávky. Napr. vo švédskom Göteborgu sa zvýšil počet cyklistov v roku 2013 o 30 %.

Približne 55 % smrteľných nehôd cyklistov v krajinách EU sa stane v mestských oblastiach. V niektorých krajinách tvoria chodci a cyklisti vyše 75 % usmrtených osôb na cestách.

MM, Volvo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov