Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford začína s výrobou hybridného Mondea

Najnovší prírastok Forda na našom trhu, nové Mondeo, sa dočkal už aj hybridnej verzie. Jeho výroba sa práve rozbieha.

Nové Mondeo poznajú na americkom kontinente už vyše roka. Európa si počkala donedávna. Ford krátko po predstavení začína vyrábať hybridnú verziu.

Hybridné automobily sú v súčasnosti veľmi populárne. Nízka spotreba na diaľnici v prípade bežného pohonu je vo veľa prípadoch vykúpená vysokou spotrebou v meste. Hybridná verzia dokáže tento nedostatok čiastočne eliminovať.

Prvé Mondeo zišlo z výrobných pásov už v roku 1993. Odvtedy sa preň rozhodlo vyše 4,8 milióna zákazníkov. Hybridná verzia však doteraz v ponuke nebola.

Ford Mondeo hybrid Ford Mondeo hybrid

Na pohon hybridného Mondea bude slúžiť 2,0 litrový zážihový štvorvalec, druhou pohonnou jednotkou bude elektromotor, ktorý bude dostávať energiu z 1,4 kWh lítium-iónovej batérie. Vyžívať bude aj rekuperáciu energie.

Kombinovaná spotreba novinky nepresiahne podľa výrobcu 4,2 l/ 100 km a  99 g CO2/km. Podľa viceprezidenta Fordu pre marketing ponúkne hybridné Mondeo zvýšenú efektívnosť a znížené emisie CO2.

Ford už skúsenosti s výrobou hospodárnych vozidiel má. V portfóliu má modely Focus Electric na elektrický pohon a hybridný C-Max. Spolu s motormi ECOnetic a EcoBoost má zákazník široký výber úsporných motorizácií.

Nový model sa vyrába v španielskej Valencii. Do predaja v Európe sa dostane koncom tohto roka. Nové Mondeo sa tiež začne vyrábať v ruskom Petrohrade, kde príde na trh v roku 2015. V USA je Ford druhým najväčším výrobcom hybridných vozidiel. Od začiatku predala automobilka vyše 400 000 hybridných automobilov.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov