Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jazdili sme Audi Q3 a RS Q3: nová maska, nová technika

Audi Q3 a RS Q3. Po troch rokoch od uvedenia na trh prišiel čas na omladenie. Zúčastnili sme sa na prvých jazdách v Mníchove.

Najmarkantnejšou zmenou je výraznejšia maska chladiča, ktorá vo svojich rohoch zasahuje do svetlometov. Nová je tiež vnútorná štruktúra svetlometov. Svetlomety Xenon Plus s funkciou all-weather (osvetlenie pre každé počasie) a LED dennými svetlami sú teraz štandardom každého modelu. V opcii sú dostupné Full LED svetlomety. V interiéri sa môžete tešiť na upravené elektricky ovládané sedadlá a tiež na novú verziu multimediálneho systému MMI Navigation Plus s Audi Connect, ktoré umožňuje prepojiť vozidlo s internetom a využívať rôzne aplikácie (Audi Music Stream, on-line dopravné správy, navigáciu s funkciou Google Earth a Google Street View, predpoveď počasia, prehľad o kultúrnych podujatiach či koncertoch atď.). Spolujazdci sa zasa prostredníctvom WiFi hotspot môžu napojiť na auto a surfovať po webe na svojich mobilných zariadeniach.

Audi Mnichov 6   Audi Mnichov 2

Najväčšou zmenou sú upravené motory, ktoré sú v priemere o 17 % úspornejšie a spĺňajú emisné limity Euro 6. V ponuke sú dve verzie ultra, ktoré je v Audi synonymom zelených, modrých, eco a obvykle inak označených výnimočne efektívnych verzií. Prvý je poháňaný zážihovým motorom 1,4 TFSI s vypínaním dvojice valcov COD, druhý s dieselovým motorom 2,0 TDI, pričom oba poskytujú 110 kW (150 k). Celková ponuka motorov pokrýva výkonové pole 88 – 162 kW (120 – 220 k). Na vrchole ponuky stojí model RS Q3 s 2,5-litrovým päťvalcom, ktorý je vyladený na 250 kW (340 k) pri 5 300 – 6 700 ot.min-1, resp. 450 Nm v rozsahu 1 600 – 5 300 ot.min-1, teda o 20 kW (27 k), 30 Nm ako doteraz. Konštruktéri venovali pozornosť podvozku, aby zvýšili komfort. Veľmi dôležité je, že v ponuke pribudli nové asistenčné systémy: monitorovanie jazdného pruhu (Audi Active Lane Assist), sledovanie mŕtveho uhla (Audi Side Assist) a rozpoznávanie vybraných dopravných značiek (Trafic Sign Recognition).  Audi Q3 a RS Q3 sa dostanú do predaja vo februári 2015.

Audi Mnichov 4     Audi Mnichov 8

Audi Mnichov 1     Audi Mnichov 5

Peter Varga   foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov