Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Economy Run

Každá kvapka paliva je dôležitá a konštruktéri sa snažia znižovať spotrebu rôznymi vhodnými a občas aj nevhodnými spôsobmi. Hlavným nástrojom na zníženie spotreby paliva však naďalej zostáva vodič.

Škoda sa snaží dokázať, že jej vozidlá sú úsporné a dokonca dokážu jazdiť v bežnej premávke s nižšou spotrebou, než sú oficiálne údaje. Typickým možnosťou je Škoda Economy Run, tradičná súťaž o dosiahnutie čo najnižšej spotreby.

33. ročník sa bude konať v sobotu 20. septembra. Každoročné dosahovanie nízkej spotreby je dôkazom, že vozidlá sú veľmi úsporné a pri troche snahy dokáže predvídavý vodič naozaj„stlačiť“ spotrebu pod výrobcom udávanú hodnotu.

Minuloročným víťazom bola Škoda Fabia s priemernou spotrebou len 2,6 l/100 km. Vozidlo poháňal známy trojvalec 1,2 HTP v slabšej verzii s výkonom 40 kW (54 k). Emisie CO2 zodpovedajú hodnote 60,5 g CO2 na kilometer.

V tomto ročníku bude pre súťažiacich pripravená nová metodika merania. Základom je elektronický diagnostický prístroj, ktorý je v nádrži a zisťuje množstvo paliva pred a po jazde. Do minulého ročníka sa používala metodika dotankovania nádrže.

Na začiatku jazdy bola nádrž plná a po odjazdení stanovenej trasy technici nádrž dotankovali do plna. Na 33. ročníku sa zúčastní 50 posádok z Českej Republiky, Slovenska a Ruska. Štart aj cieľ je v českom meste Kosmonosy. Dĺžka trate je 300 km.

Súťaž je určená výlučne pre automobily Škoda s motorom spaľujúcim benzín alebo naftu. Vyhodnotenie prebehne v 5-tich krokoch podľa najnižšej hodnoty CO2. Do výsledku bude započítaná priemerná rýchlosť a rozdiel medzi skutočnou a normovanou spotrebou.

V súčasnosti dosahuje 18 modelov Škoda hodnoty emisií CO2 menej ako 100 g/km a 97 modelov dosahuje nižšiu hodnotu ako 120 g/km. Najnižšiu hodnotu CO2 dosahuje Škoda Citigo G-TEC s pohonom na zemný plyn, do ovzdušia vypúšťa len 79 g CO2 na 1 km.

V tomto roku ešte zvýši počet modelov s nízkou spotrebou nová Škoda Fabia. Novinka bude o 17 % úspornejšia ako predchodca. Fabia Greenline bude mať spotrebu len 3,1 l/100 km a emisie CO2 82 g/km.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov