Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fiat Professional na Caravan Salon v Düsseldorfe

Automobilka Fiat je tradičnou značkou, aj pokiaľ ide o stavbu karavanov. Na úžitkovej ploche svojich dodávok vytvára druhý domov pre výletníkov, ktorí uprednostňujú súkromie a oddych v dovolenkových destináciách.

Na akcii Caravan Salon v nemeckom Düsseldorfe, ktorá sa koná od 30. augusta do 7. septembra, Fiat predstavil šiestu generáciu svojho úspešného modelu Ducato v úprave karavan. Stánok Fiat Professional je na tejto výstave vždy veľmi obľúbeným miestom návštevníkov.

Fiat Ducato karavan je možné objednať v rôznych verziách. K dispozícii je 5 rázvorov, 6 dĺžok podvozku a 4 rôzne motorizácie. Na výstave mohli návštevníci obdivovať verziu s výkonom motora 130 kW (177 k). Pohonná jednotka bola spojená s robotizovanou prevodovkou.

Celkový počet variácii nového Ducata vo verzii karavan je 600. Až tri zo štyroch v súčasnosti ponúkaných obytných automobilov stoja na základe Fiata Ducato. Obľuba modelu Ducato je vysoká, počas prvých 6 mesiacov roku 2014 to bol napredávanejší automobil v kategórii 2,8 až 4,0 tony.

Fiat Ducato karavan Fiat Ducato karavan

V súčasnosti vyše 500 tisíc rodín využíva služieb karavanov postavených na základoch rôznych generácii Ducata. Fiat v roku 2006 začal  so spoluprácou s poprednými európskymi výrobcami v tomto odvetví a postupne ju prehlboval.

Šiesta generácia Ducata ponúka najmodernejšie technológie aj v triede karavanov. Predné sedadlá sú otočné, strecha kabíny je vystužená, konštruktéri zvýšili tuhosť a pre ôepšiu stabilitu rozšírili  rozchod zadných kolies .

Vo verzii Maxi je celková užitočná hmotnosť až 4 tony. Automobil stojí na 16-palcových oceľových diskoch, ktoré za príplatok výrobca vymení za hliníkové. Systém ESC je dostupný pre všetky verzie.

Fiat Ducato karavan Fiat Ducato karavan

Výkonové spektrum motorov siaha od 85 kW (115 k) po 130 kW (177 k). Všetky pohonné jednotky spĺňajú emisnú normu Euro 5+ a majú priame vstrekovanie paliva Common-Rail. Najobľúbenejšou verziou je 2,3 litrový štvorvalec s výkonom 96 kW (130 k). Krútiaci moment vrcholí hodnotou 320 Nm.

So zníženou hmotnosťou prichádza motor s výkonom 110 kW (150 k). Krútiaci moment má hodnotu 350 Nm. Najvýkonnejšou verziou je motor s výkonom 130 kW (177 k). Najslabšia verzia má 5-stupňovú prevodovku, zvyšné 3 využívajú 6-stupňové prevodovky.

Pre tieto 3 motorizácie je k dispozícii aj automatizovaná prevodovka Comfort-Matic so šiestimi prevodovými stupňami. Prevodovka dovoľuje manuálne radenie a tlačidlo Up na prístrojovej doske optimalizuje radenie rýchlostných stupňov. Prevodovka súčasne znižuje spotrebu paliva v priemere o 5 %.

Systém ESC obsahuje niekoľko asistenčných systémov. Prvým je Hill Holder, ktorý pomáha v rozjazdoch do kopca. Druhým je systém ASR (protipreklzový systém), ďalším je EBA (elektronický brzdový asistent) a nechýba ABS s EBD (rozdeľovanie brzdnej sily).

MM, Fiat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov