Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Škoda Fabia: prístrojový panel a ďalšie informácie

Škoda pokračuje v “step-by-step” uvoľňovaní informácií o najnovšej generácii Škody Fabia. Dnes je na rade prístrojový panel a niekoľko ďalších zaujímavostí.

Nová Škoda Fabia zaujme nielen dizajnom. Je tiež praktickejšia a modernejšia než všetky predchádzajúce verzie. Nový model ponúka miesto pre 5 osôb a ich batožinu, vďaka kompaktným rozmerom je však Fabia aj naďalej veľmi agilná  a obratná. Má najväčší batožinový priestor v triede malých automobilov. Nová generácia ponúkne celkom 17 Simply Clever riešení, medzi nimi aj 9 nových.

Škoda Fabia ponúka dostatok miesta pre cestujúcich aj ich batožinu. Interiér je o niečo dlhší a širší než doteraz, vodič a spolujazdec budú mať tiež viac miesta nad hlavou. Hoci je nová Škoda Fabia o 8 mm kratšia než jej predchodkyňa, vzrástla o 8 mm dĺžka interiéru na súčasných 1 674 mm. Narástla aj šírka interiéru vo výške lakťov, a to na 1 401 mm vpredu (plus 21 mm), resp. na 1 386 mm (plus 2 mm).

Batožinový priestor je najväčší vo svojom segmente. Pojme 330 litrov, to je o 15 litrov viac ako doteraz a podstatne viac ako ponúka relevantná konkurencia. Pri sklopených zadných sedadlách vzrastie objem batožinového priestoru až na 1 150 litrov. Vďaka otvoru, širokému 1 098 mm, piatym dverám, ktoré sa otvárajú do výšky 1 915 mm, a nízkemu prahu batožinového priestoru (659 mm nad zemou) sa batožina tiež ľahko nakladá. Úložná plocha je široká 960 mm, je teda o 2 mm širšia ako u predchádzajúcej generácie.

Prvýkrát vo vozidle značky Škoda bude v novom modeli Fabia využitá technológia MirrorLink™, ktorá prenáša aplikácie smartfónu na displej palubného zábavno-informačného systému. Úplne novú kvalitu tým získa napríklad využívanie navigačného softvéru alebo počúvanie individuálnej hudby vo vozidle. Prepojenie je rýchle a jednoduché. Stačí spojiť smartfón a systém Bolero pomocou USB-kábla, aktivovať na rádiu modus MirrorLink™ a aplikácie, certifikované pre MirrorLink™ (mirror = zrkadlo), sa už zobrazujú na obrazovke palubného systému.

Užitočná je tiež ďalšia funkcia SmartGate, ktorá s využitím špeciálnych aplikácií umožňuje zobrazovať konkrétne údaje o vozidle, ako je spotreba paliva, priemerná rýchlosť, náklady a pod. na obrazovke smartfónu. Dáta sú prenášané bezdrôtovo pomocou Wi-Fi technológie.

Fabia dostane prvýkrát aj škrabku na námrazu vo veku palivovej nádrže. Do nového držiaka multimediálnych zariadení v stredovom paneli je možné uložiť mobilný telefón, smartfón alebo iPod. Pre reflexnú vestu, ktorá je v mnohých krajinách predpísanou súčasťou povinnej výbavy, je určená odkladacia priehradka vo výplni dverí vodiča. Pre výplne bočných dverí je k dispozícii aj nádoba na odpadky. Najrôznejšie drobnosti pojmú sieťové vrecká na vnútorných stranách predných sedadiel. Automobil má tiež viac odkladacích miest na fľaše s nápojmi. Do oboch zadných dverí sa zmestí po jednej 0,5 litrovej fľaši. Odkladacia schránka pred sedadlom spolujazdca pojme 1 litrovú fľašu. Nová ŠKODA Fabia teraz ponúka miesto až pre 7 fliaš: v oboch predných dverách, v oboch zadných dverách, v stredovom paneli a v schránke pred sedadlom spolujazdca.

Nová Škoda Fabia navyše zaujme aj radom ďalších Simply Clever riešení, ktoré sa osvedčili už v druhej generácii tohto modelu. Medzi ne patrí napríklad klip na pripevnenie parkovacích lístkov sériovo inštalovaný na vnútornú stranu stĺpika A, aj voliteľne dodávané háčiky na zavesenie tašiek v batožinovom priestore. V rámci sieťového programu, takisto dodávaného na želanie, zaistia poriadok v batožinovom priestore 2 upevňovacie siete. Odkladacie plató možno vedľa východiskovej pozície využiť aj ako horizontálne umiestnenú zvýšenú podlahu, alebo ho možno vertikálne zasunúť za zadné operadlo. Pre batožinový priestor je na želanie dodávaná tiež flexibilná priehradka, zaisťujúca predmety, ktoré by sa v batožinovom priestore inak voľne pohybovali. Simply Clever je tiež funkcia Corner svetlometov do hmly (odbočovacie svetlo).

Škoda, DK

140819_New_SKODA_Fabia_front_view   140819_New_SKODA_Fabia_back_view

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov