Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Výroba novej sa Fabie začne koncom augusta

Po dvojtýždennej celozávodnej dovolenke beží výroba vo všetkých troch českých výrobných lokalitách spoločnosti Škoda Auto opäť na plné otáčky.

Novou generáciou modelu  Fabia pokračuje automobilka v najväčšej modelovej ofenzíve v histórii firmy. „Pre novú Fabiu platí viac než kedykoľvek predtým: malý automobil, veľká technika,“ zdôraznil vedúci výroby Marek Jancák. „Zodpovedajúcim spôsobom sme rozšírili a technicky vybavili dôležité úseky v montážnej hale M1.“ Pre výrobu modelu Fabia tak vzniklo nové, vysoko moderné zariadenie na konfiguráciu nových asistenčných systémov. Aj lakovňa bola modernizovaná.

Nový automobil dostane celkom novú paletu motorov a stane sa najekologickejším a najúspornejším modelom radu Fabia všetkých čias. Spotreba paliva bude oproti predchodcovi až o 17 percent nižšia. Nové agregáty  (4 benzínové, 3 dieselové) spĺňajú emisnú normu EU 6, sú sériovo vybavené systémom Start-Stop a rekuperácie brzdnej energie.

Aj na druhej montážnej linke v hlavnom závode Škoda Auto vykonali celý rad optimalizačných opatrení. V hale M13 vyrába Škody modely Octavia a Rapid. Okrem iného tu rozšírili kapacitu výroby v oblasti asistenčných systémov vozidiel.

Výrazne pokročili aj práce v závodoch Kvasiny a Vrchlabí. V Kvasinách momentálne vzniká nová zvarovňa. Jej dokončenie a s tým spojené opatrenia v oblasti infraštruktúry patria k najvyšším prioritám spoločnosti. Závod Vrchlabí využil čas dovoleniek hlavne na údržbové práce na výrobe prevodoviek DQ 200.

Celkovo realizovala Škoda Auto počas celozávodnej dovolenky vo všetkých troch českých závodoch (Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí) približne 100 jednotlivých projektov, pričom na nich pracovalo asi 90 firiem.

Okrem toho pokračovali finálne práce na novom testovacom centre motorov Škoda. Už od júna tu začala skúšobná výroba, plná prevádzka prebehne začiatkom septembra 2014. Do rozšírenia svojho technologického a vývojového centra investuje výrobca spolu s koncernom Volkswagen vyše 34 miliónov Euro. Ide o jednu z najväčších vývojových investícií súkromnej firmy v Českej republike.

Zdroj: Škoda Auto (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov