Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Modernizovaný Yaris

Toyota nedávno predstavila modernizovanú verziu svojho úspešného modelu Yaris. Dostal novinka nový, svieži dizajn a prepracovaný trojvalec pod prednou kapotou.

V Toyote venovali maximálne úsilie zmene dizajnu. Ten vyvíjali oddelene od domáceho prostredia vo vývojovom stredisku v Bruseli. Ďalšie dizajnové štúdio, ktoré pracovalo na novom dizajne, bolo neďaleko francúzskeho Nice.

S takmer troma miliónmi predaných automobilov v západnej Európe ročne má Yaris najväčšiu zákaznícku základňu. Na celkovom trhu to znamenalo podiel 20,3% predaných vozidiel v roku 2013.

Toyota Yaris Toyota Yaris

Prvá generácia Yarisa prišla s mnohými technologickými inováciami. Novinkou bol centrálny digitálny displej. Druhá generácia pridala rôzne prvenstvá v segmente, ako napríklad kolenný airbag či inteligentný vstup. Tretia generácia zaviedla hybridný pohon.

V prednej časti modernizovaného Yarisa sú nové svetlomety zdôrazňujúce šírku automobilu. V závislosti od výbavy obsahujú denné LED svietenie. Na výber sú nové 15- a 16-palcové disky z ľahkých zliatin. V zadnej časti pribudli LED združené svetlomety, ktoré sú v sérii pre hybridný model.

Toyota Yaris Toyota Yaris

V interiéri zvýšili stredovú konzolu, aby skrátili dĺžku radiacej páky. Multimediálny systém Toyota s dotykovou obrazovkou zväčšil uhlopriečku zo 6,1 na 7 palcov. Dekoratívne lišty majú povrch chrómového saténu.

V oblasti motorizácie budú k dispozícii 2 benzínové, jeden vznetový a jeden hybridný pohon. Hybridná verzia vyniká nízkou spotrebou paliva (3,3 l/100km) a nízkou hladinou hluku. Automatická prevodovka zabezpečuje plynulú jazdu. Benzínový motor so zdvihovým objemom 1,5 litra využíva Atkinsonov cyklus.

Toyota Yaris Toyota Yaris

Zážihová verzia motora má 3 valce a zdvihový objem 1,0 litra. Spĺňa emisnú normu Euro 6. Novinkou je olejová vaňa, ktorá zabezpečuje optimálnu teplotu oleja. Druhou zážihovou alternatívou je 1,33- litrový štvorvalec. Dosahuje priemernú spotrebu 4,8 l/100km.

Zážihová verzia 1,33 l je k dispozícii aj s prevodovkou s plynule meniteľným prevodovým pomerom. Poslednou alternatívou je vznetová verzia 1,4 D-4D. Maximálna rýchlosť je 175 km/h a priemerná spotreba dosahuje 3,8 l/100km.

MM, Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov