Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fiat Panda Cross: prvý svojho druhu

Fiat Panda je kompaktný, vyšší automobil, ktorý pri kompaktných rozmeroch poskytuje relatívne veľký vnútorný priestor. Fiat inovoval model novou verziou Cross. Ide o “obrnenejší” automobil určený do ľahšieho terénu.

Vývoj novej verzie motivoval záujem zákazníkov, ktorí chceli od automobilu vyššiu svetlú výšku a lepšiu priechodnosť na nespevnených komunikáciách. Po debute na ženevskom autosalóne bude verzia Cross v predajniach od septembra.

Panda Cross je posledným stupňom vývoja SUV a crossover automobilov, ktorý Fiat začal veľkými SUV a postupne prešiel až na úpravu najmenších automobilov. Prvý model Panda Cross minulej generácie prišiel na trh v roku 2007. Predaje Pánd vo svojom segmente vzrástli od toho roku zo 7 % na 20 % v minulom roku.

Fiat Panda Cross Fiat Panda Cross

Úpravy novej Pandy Cross nie sú len estetickými prvkami, ale reálne chránia mechanické diely. Nový predný nárazník je špeciálne upravený pre prechod ťažším terénom. Znaky „off-roadu“ zvýrazňujú ťažné háky v žiarivo červenej farbe.

Nové sú aj LED denné svetlomety umiestnené v spodnej časti predného nárazníka. Disky z ľahkých zliatin s priemerom 15 palcov majú nový V dizajn a sú v leštenokovovom prevedení. V zadnej časti zaujmú nové svetlomety a chrómové koncovky výfuku.

Fiat Panda Cross Fiat Panda Cross

V interiéri sú sedadlá potiahnuté prírodnou tkaninou. Hnedá eco koža je na výplniach dverí. Prístrojová doska má novú medenú farbu. Povrch je vysoko leštený. Rovnaká úprava je aj na stredovej konzole, kde je ovládač Terrain Control.

Automobil je dlhý len 370 cm, široký 166 cm a vysoký 166 cm. Vo výbave je funkcia ELD, elektronická uzávierka diferenciálu. Systém poskytuje dodatočnú pomoc pri jazde na klzkom teréne.

Na výber sú 3 jazdné režimy: Auto, Off-road a Hill Descent Control (HDC) pre zjazd z kopca. V bežnom režime využíva pohon prednej nápravy a 98 % krútiaceho momentu prenáša medzinápravová spojka na ňu. V režime Off-road je zapnutý pohon všetkých kolies do rýchlosti 50 km/h. Systém HDC je funkčný, ak klesne rýchlosť pod 25 km/h.

Fiat Panda Cross Fiat Panda Cross

Panda Cross má v sériovej výbave pneumatiky All Seasons s rozmerom 185/65 R15 M+S. Predná náprava využíva zavesenie typu MacPherson a vzadu je viacprvkové zavesenie. Predný nájazdový uhol je 24°, výjazdový uhol je 34° a prejazdový 21°. Svetlá výška vozidla je 161 mm pre motor TwinAir a 158 mm pre MultiJet. Nasávacie potrubie je vo výške 711, respektíve 739 mm.

Prvou pohonnou jednotkou je zážihový dvojvalec 0,9 TwinAir. Maximálny výkon je 66 kW (90 k) a krútiaci moment vrcholí hodnotou 145 Nm. Pri ECO režime motor obmedzí krútiaci moment na 100 Nm. Spotreba paliva je 4,9 l/100km. Nová je 6-stupňová manuálna prevodovka s krátkym, prvým prevodovým stupňom.

Vznetová verzia MultiJet má zdvihový objem 1,3 litra a vstrekovanie Common-Rail. Maximálny výkon je 59 kW (80 k) a krútiaci moment 190 Nm. Celý motor s príslušenstvom má hmotnosť približne 140 kg. Kombinovaná spotreba paliva je 4,7 l/100km.

MM, Fiat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov