Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Z Afriky do Anglicka na jednu nádrž

Vo Veľkej Británii zišla novinárovi Andrew Franklovi na um zaujímavá otázka: dokáže Mercedes-Benz prejsť  na jedno natankovanie zo Severnej Afriky do Veľkej Británie? Odpoveď znie: áno, dokáže.

Najnovšia generácia modelu triedy E ponúka aj verziu 300 BlueTec Hybrid. Radový štvorvalec tejto verzie so zdvihovým objemom 2,2 litra poskytuje výkon 150 kW (204 k).

Spolu so spaľovacím motorom dopĺňa pohon elektromotor s výkonom 20 kW (27 k). Celkový výkon automobilu je 170 kW (231 k) a krútiaci moment dosahuje 750 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h je 7,1 sekundy a maximálna rýchlosť j242 km/h.

Celá trasa merala 1 968 km. Začiatok bol v marockom meste Tanger a cieľ cesty bol v anglickom Goodwoode. Novinár so spolujazdcom prešli z Maroka cez Španielsko a Francúzsko. Vozidlo nemalo žiadnu dodatočnú úpravu pre zníženie spotreby, išlo teda o sériový model.

Po 27 hodinách posádka dosiahla cieľ v Goodwoode. Tachometer ukazoval prejdenú vzdialenosť 1 968, no ešte zaujímavejší bol údaj o dojazde, ktorý ukazoval hodnotu 160 kilometrov. Celkový predpokladaný dojazd modelu E300 BlueTec Hybrid na jedno natankovanie predstavuje 2 128 km.

Sériový automobil mal vo výbave väčšiu 80 litrovú palivovú nádrž. Tlačová správa neuvádza po akých komunikáciách posádka jazdila. Počas jazdy im však komplikoval cestu a zhoršoval spotrebu prudký dážď, veľké výškové rozdiely a dopravné špičky.

Priemerná spotreba po prepočítaní dosiahla hodnotu 3,8 l/100km. Výrobcom udávaná priemerná spotreba je 4,1 l/100km. Emisie CO2 po zodpovedajú 109 g CO2 na kilometer. Výsledok akcie je mimoriadne zaujímavý a v reálnom prostredí dokazuje úspornosť súčasných spaľovacích motorov v spojení s elektromotorom

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov