Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota na tohtoročnom festivale v Goodwoode

Na Festivale rýchlosti v Goodwoode, ktorý sa práve koná, predstavuje Toyota výber z najzaujímavejších vozidiel a najlepších pilotov z vyše päťdesiatročnej histórie svojho pôsobenia vo svetovom motoršporte. 

Na čele bude britská pretekárska hviezda Anthony Davidson s vozidlom Toyota Hybrid TS040, ktorý sa môže pochváliť už dvoma víťazstvami v pretekoch a tvrdo vybojovaným pódiovým umiestnením na 24 hodín Le Mans. Pozoruhodnú rýchlosť pretekárskeho špeciálu s výkonom 1000 koní ukáže Davidson počas pretekov do vrchu v Goodwoode. Za volant sa usadí aj jeho kolega Stéphane Sarrazin.

Le Mans 24 Hours

Slávnu tradíciu vozidiel Toyota v automobilových súťažiach pripomenú niektoré z najúspešnejších špeciálov z rokov, kedy táto značka kraľovala šampionátu WRC. Na rely trati v Goodwoode sa pilot Björn Waldegård opäť usadí do svojej Toyoty Celica TA65, kedysi naháňajúcej hrôzu súperom v skupine B, zatiaľ čo v jazde do vrchu uvidíme niekdajšieho majstra sveta Didiera Auriola, ktorý sa ujme volantu špeciálu Corolla WRC v úprave pre asfaltové povrchy.

V špeciálnej akcii Na prvý pohľad sa diváci sledujúci jazdy do vrchu môžu tešiť na predpremiéru Toyoty GT86 v modelovom vyhotovení 2015, ktoré je najnovšou vývojovou verziou tohto úspešného kupé.

Z mnohých prezentovaných strojov stojí za zmienku klasický špeciál Midgley Motorsport Corolla AE86 vo farbách Team Toyota alebo skoršia Corolla TE27, preslávená svojou skvelou ovládateľnosťou. John Reid sa ukáže vo svojej Toyote Corolla WRC z roku 1997, kedy účasť Toyoty vo svetových automobilových súťažiach bola na samotnom vrchole.

corolla-wrc

Podmienky na zelených svahoch South Downs síce ani zďaleka nepripomínajú vyprahnuté púšte Južnej Ameriky, Toyota Hilux však v úprave tímu Imperial ukáže svoju drsnú tvár, vďaka ktorej získala víťazstvo vo svojej triede a celkové štvrté miesto v tohtoročnej Dakarskej rely, kde bola v rukách jedných z najlepších svetových pretekárov v tejto súťažnej disciplíne, ktorými sú Giniel de Villiers a Dirk von Zitzewtiz (Juhoafrická republika). V Goodwoode následne tento drsný stroj predstaví britská pretekárska hviezda Alister McRae.

Toyota už 10 rokov obsadzuje čelné miesta v pretekárskych súťažiach NASCAR, kde sa zúčastňuje pohárovej série NASCAR Sprint Cup Series a pretekárskej série Nationwide s vozidlami Camry, resp. majstrovstiev truckov s pick-upom Tundra. O trochu toho amerického rámusu a porovnávania svalov sa na festivale postarajú tri Toyoty Camry a Toyota Hilux z tímu Michael Waltrip Racing a Red Bull Racing.

red-bull-camry

Toyota bude mať na festivale aj vlastný pavilón pre verejnosť, kde bude bohatá expozícia zameraná na kupé GT86, a to v homologovanej verzii aj pretekárskej úprave. V rámci show sa predstaví aj nové mestské vozidlo Aygo, ale napr. aj pretekársky špeciál Toyota TS030 Hybrid 2013 tímu Toyota Racing, ktorý si vybojoval dve víťazstvá na podujatiach svetového šampionátu vytrvalostných súťaží FIA.

Toyota, DK

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov