Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Začiatok výroby "kolínskych trojčiat" v ČR

Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobiles) začala výrobu novej generácie modelu Toyota AYGO v spoločnej továrni automobiliek Toyota a PSA v Kolíne v Českej republike

V tejto továrni sa vyrába Toyota AYGO spolu s modelmi Peugeot 108 a Citroën C1 od roku 2005. Teraz sa tu začala vyrábať už druhá generácia modelu Toyota AYGO a jeho súrodencov z koncernu PSA.

Spustenie výroby tohto nového kompaktného mestského automobilu znamená novú etapu v histórii továrne TPCA. Uvedenie troch nových modelov, ktoré si vyžiadalo investíciu vyše 6 miliárd českých korún, prinieslo 700 nových pracovných miest.

Kent Koide, prezident TPCA uviedol: „Dnes sa začína nová fáza v histórii továrne TPCA. Verím, že bude rovnako úspešná ako predchádzajúca, počas ktorej sme vyrobili takmer 2,4 milióna vysokokvalitných kompaktných mestských automobilov. Očakávame, že o tieto nové vozidlá bude veľký záujem na našich tradičných trhoch v západnej aj východnej Európe.“

V súčasnosti vychádza z výrobnej linky továrne TPCA približne 300 vozidiel denne rýchlosťou jedno vozidlo za 55 sekúnd. Už o týždeň sa výkon linky zvýši na viac ako 700 vozidiel denne a začiatkom júna bude dosiahnutá plná kapacita továrne vyše 1 000 vozidiel denne. Podľa plánov spoločnosti TPCA by sa v továrni malo vyrábať vyše 210 000 vozidiel ročne. Spoločnosť Toyota plánuje v roku 2015 predať viac ako 80 000 vozidiel pri odhadovanom 6 percentnom podiele na trhu.

Ponuka pohonných jednotiek zahŕňa vylepšenú verziu oceňovaného 3-valcového zážihového 1,0-litrového motora Toyota VVT-i, ktorý v kombinácii s manuálnou prevodovkou alebo automatizovanou manuálnou prevodovkou „x-shift“ dosahuje najnižšiu spotrebu paliva v danej triede len 3,8 l/100 km a emisie CO2 len 88 g/km.

Nové AYGO sa v Slovenskej republike začne predávať v júli 2014.

Tyota, DK

Aygo zad   Aygo2Interitors3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov