Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Začala sa sériová výroba Škody Octavia G-TEC

Paleta vozidiel značky Škoda, poháňaných zemným plynom, sa rozrástla na 3 modely: Citigo G-TEC, Octavia G-TEC a Octavia Combi G-TEC.

V hlavnom výrobnom závode spoločnosti ŠKODA AUTO v Mladej Boleslavi už schádza z linky aj nová Octavia G-TEC. Objednávky na nový model už obchodníci prijímajú aj na slovenskom trhu. Prvá Octavia s pohonom na zemný plyn sa vyrába vo verziách Octavia G-TEC a Octavia Combi G-TEC.

Benzín aj CNG

Novú Octaviu G-TEC poháňa preplňovaný motor 1,4 TSI. Agregát má najvyšší výkon 81 kW a je konštruovaný pre spaľovanie benzínu aj CNG (Compressed Natural Gas, teda stlačený zemný plyn). Súčasťou sériovej výbavy je paket Green tec so systémom štart-stop a rekuperáciou brzdnej energie.
Moderný agregát plní požiadavky emisnej normy EU 6, ktorá vstúpi do platnosti v septembri 2014. Pri prevádzke iba na CNG prejde Octavia G-TEC, resp. Octavia Combi G-TEC až 410 kilometrov na jednu nádrž. Spotreba predstavuje 5,4 m3 (3,5 kg) zemného plynu na 100 km, čo zodpovedá emisiám 97 g CO2/km. Pri prevádzke iba na benzín ponúka dojazd až 920 km. Na jedno natankovanie všetkých nádrží tak Octavia G-TEC prejde celkom až 1 330 km a ani potešenie z jazdy pritom nepríde skrátka. Vozidlo za 10,9 s akceleruje z 0 na 100 km/h a dosahuje maximálnu rýchlosť 195 km/h.

Tri modely na zemný plyn
Uvedením nových modelov Octavia G-TEC a Octavia Combi G-TEC rozširuje mladoboleslavská automobilka svoju paletu vozidiel poháňaných zemným plynom na 3 modely. Už od októbra 2012 je v ponuke mestské vozidlo Citigo s pohonom na zemný plyn. Tento automobil spotrebuje iba 4,4 m3 (2,9 kg) zemného plynu na 100 km, čo zodpovedá emisiám 79 g CO2/km. Náklady oboch verzií modelu Octavia G-TEC na palivo v kombinovanom cykle sú nižšie ako 0,04 eur/km.

Zdroj ŠKODA AUTO (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov