Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


2014: rozvoj automobilového priemyslu v SR

Duálne vzdelávanie, veda a výskum pre priemysel a podpora subdodávateľského odvetia automobilového priemyslu – sú hlavné strategické ciele Združenia automobilového priemyslu SR (ZAP SR) pre rok 2014.

Zväz automobilového priemyslu SR naštartuje v tomto roku viacero aktivít, ktoré hlavné ciele napĺňajú.

Vzdelávanie pre zamestnanie

Jaroslav Holeček, prezident zväzu (na obrázku nižšie), zdôraznil: „Pre zabezpečenie rozvoja Slovenska vo všetkých odvetviach v horizonte 5 rokov je potrebných 320 000 nových zamestnancov, z toho 75% na nahradenie tých, ktorí odídu do dôchodku.“

Do dôchodku ročne odíde viac ako 33 000 kvalifikovaných stredoškolsky vzdelaných pracovníkov, zo stredných škôl však vyjde iba 5000 kvalifikovaných pracovníkov, ostatní pokračujú v štúdiu na vysokej škole alebo sú nezamestnaní, pretože vyštudovali odbor, ktorý hospodárstvo nepotrebuje, alebo sú kvalitatívne nepoužiteľní. Transformácia školského systému, od správneho rozhodnutia žiakov základnej školy až po kvalitnú prípravu absolventov škôl, je otázkou prežitia.

„V septembri rozbiehame pilotné projekty s prvkami duálneho vzdelávania na stredných školách,“ dopĺňa viceprezident ZAP SR pre vzdelávanie, Július Hron. „Našou snahou je získať čo najviac firiem, ktoré si budú svojich zamestnancov vyberať už v školách a poskytovať im praktickú prípravu vo svojich prevádzkach.“ Reformu stredného odborného školstva inicioval zväz už v roku 2012.

Veda a výskum previazané na prax

„Veda a inovácie nie sú zosúladené s potrebami nášho najdôležitejšieho odvetvia priemyslu,“ hodnotí šéf Zväzu. Strategickým cieľom Zväzu je aj vytvorenie národného technologického inštitútu, v ktorom by viacero firiem mohlo zdieľaním nákladov a technológií participovať na výskume a inováciách pre svoj biznis.

Automobilový priemysel je ťahúňom nášho hospodárstva, generuje 12 percent hrubej produkcie Slovenska, zamestnáva priamo vyše 60 000 ľudí a podieľa sa 26 percentami na celkovom exporte Slovenska.

Zdroj: ZAP SR (šr)

foto holeček

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov