Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda vyrobila trojmiliónty motor 1,2 HTP

Automobilke Škoda sa podaril vynikajúci výsledok. Jeden z jej najmenších motorov, dosiahol rekordný výsledok v predaji. Z výrobných pásov totiž zišiel trojvalec 1,2 HTP s poradovým číslom 3 000 000.

Veľa ľudí ho zatracuje a ešte viac ľudí proti nemu nič nemá. Reč je o trojvalcovom zážihovom motore so zdvihovým objemom 1,2 litra. Tento agregát triedy EA 111 sa vyrába od roku 2001 v hlavnom závode spoločnosti Škoda, v meste Mladá Boleslav.

V tomto závode sa však nevyrába iba pohonná jednotka 1,2 HTP. Súčasťou výrobného programu sú aj motory 1,2 TSI (modelová trieda EA 111 a 211), 1,4 TSI (EA 211) a manuálne i automatické prevodovky. Práve manuálna prevodovka typu MQ/SQ 100 dosiahla taktiež jubileum, z výrobného pásu zišiel polmiliónty kus.

Člen predstavenstva zodpovedný za výrobu a logistiku Michael Oeljeklaus povedal: „Naša firma vyrába motory už takmer 115 rokov. Tieto jubileá sú dokladom výkonnosti tunajšej produkcie. Technologické kompetencie v budúcich rokoch ešte posilníme.“

Skratka HTP znamená High Torque Performance. Motor totiž dosahuje na svoj malý objem vysoký krútiaci moment už pri nízkych otáčkach. Pole pôsobnosti tejto pohonnej jednotky je v modeloch Fabia, Roomster a Rapid.

Škoda 1,2 HTP

Ťažiskom výrobného programu nie sú len motory. Škoda okrem nich vyrába vo Vrchlabí dvojspojkové prevodovky DQ 200 a v Mladej Boleslavi manuálne prevodovky MQ 200 a MQ/SQ 200. Posledná menovaná sa začala vyrábať len nedávno, konkrétne v roku 2011.

V nasledujúcich rokoch chce Škoda rozširovať výrobu motorov aj prevodoviek. Preto stavia nové centrum pre testovanie motorov vo vývojovom stredisku Škoda. Do tohto centra investovala automobilka spolu s Volkswagenom 34 miliónov eur.

Pripomeňme, že výroba motorov sa začala v roku 1899. Po štyroch rokoch od založenia podniku zapracovali Laurin a Klement do motocyklety zážihový motor s výkonom 1,25 alebo 1,75 k.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov