Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda CitiJet – automobil od žiakov

Nielen automobilky a ich dizajnérske tímy dokážu navrhnúť vozidlo. Na projekte malého automobilu sa v súčasnosti podieľajú žiaci zo stredného odborného učilišťa strojárskeho v Mladej Boleslavi, ktoré slúži automobile Škoda na výchovu vlastných učňov. Výsledok práce odhalia v lete, na 33. ročníku zrazu volkswagenov GTI pri rakúskom jazere Wörthersee.

Spolu 16 študentov sa od novembra minulého roka spolupodiela na vývoji malého vozidla na báze Škoda Citigo. Podporou pre nich je spolupráca so šéfom dizajnérov Škody Auto, Jozefom Kabaňom.

„Je skvelé pozorovať, s akým nadšením a vášňou sa naši žiaci pustili do práce. Škoda CitiJet je unikátna dizajnová štúdia plná emócií, ktorá pri svojej premiére pri jazere Wörthersee určite pritiahne pozornosť návštevníkov,“ prezradil Bohdan Wojnar, člen predstavenstva Škoda Auto pre oblasť HR manažmentu.

Koncept CitiJet bude mestským kabrioletom. Pod prednou kapotou sa nachádza benzínová jednotka so zdvihovým objemom 1,0 litra a výkonom 55 kW (75 k).

Vozidlo bude nalakované metalizovanou farbou, kombináciou modrej a bielej. Pri predstavení budú na automobile 16-palcové disky z ľahkých zliatin s modrým lakovaním. Ručne vyrobený je zadný spojler spolu s výfukovou koncovkou.

Škoda CitiJet

Interiér vozidla vychádza zo špeciálnej edície modelu Citigo Sport. Nájdeme tu červené obšívanie, kožený trojramenný volant, prístrojovú dosku v bielo červenom prevedení alebo špeciálny soundsystém s výkonom 300 W. Zaujímavosťou bude modré LED podsvietenie reagujúce na zvuk.

Automobilka umožňuje štúdium na učilišti už od roku 1927. Odvtedy sa tu vyučilo vyše 21 500 žiakov. Štúdium je bezplatné a práca v rámci učenia ja finančne ohodnotená. Po ukončení štúdia dostanú všetci žiaci pracovnú ponuku v spoločnosti Škoda Auto.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov