Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


KIA na Slovensku: 10. výročie

KIA vyrobila vo svojom jedinom závode – v Tepličke nad Váhom – od roku 1996 vyše 1,6 milióna vozidiel a 2,3 milióna motorov. V týchto dňoch si automobilka KIA pripomína 10. výročie príchodu na Slovensko.

Automobilka Kia Motors Slovakia si desiate výročie vzniku pripomenula slávnostným koncertom, ktorý zorganizovala pre svojich zamestnancov, obchodných partnerov, dodávateľov a predstaviteľov miestnej samosprávy. Koncert v podaní Štátneho komorného orchestra Žilina pod vedením dirigenta Leoša Svárovského sa konal v Dome umenia Fatra v Žiline. Špeciálnou hosťkou bola kórejská sólistka Jegyung Yang.

Investičnú zmluvu podpísali spoločnosť Kia Motors Corporation a vláda Slovenskej republiky 18. marca 2004.  Výstavba závodu potom trvala necelé 2 roky. Sériovú výrobu začali 7. decembra 2006.  Odvtedy vyrobila Kia na Slovensku viac, ako 1,6 milióna automobilov a 2,3 milióna motorov. Celková výška investícií od roku 2004 do dnešného dňa presiahla 1,4 miliardy eur. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva približne 3 800 zamestnancov, ktorí sa podieľajú na výrobe modelov Kia cee’d, Kia Sportage a Kia Venga.

Najpopulárnejším modelom vyrábaným v závode je  Kia cee’d. Svedčí o tom nadpolovičný podiel na celkovej produkcii. Nasleduje Športovo-úžitkový automobil Kia Sportage  s vyše 30-percentným podielom. Výrobné portfólio dopĺňa viacúčelové mestské vozidlo Kia Venga.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia ako jediný automobilový závod na Slovensku vyrába vo svojom areáli aj motory. Benzínové tvoria viac, ako polovicu z celkovej produkcie, zvyšok predstavujú dieselové. Od roku 2006 dodnes je najpreferovanejším benzínový motor s objemom 1,4 litra (27 %). Takmer polovicu produkcie motorov Kia exportovala do sesterskej automobilovej spoločnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech v Českej republike.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyváža svoje vozidlá do celej Európy. Od spustenia sériovej výroby závod exportoval najviac automobilov do Ruska (21 %), Veľkej Británie (11 %), Nemecka (10 %), Talianska (5 %) a Španielska (5 %). Približne 1,5 % vozidiel bolo určených pre slovenský trh.

ŠR, KIA

KIA 3 KIA 2 KIA 1 KIA 4 koncert

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov