Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW s laserovými svetlometmi

Po halogénových, xenónových a LED svetlometoch prichádza automobilka BMW s novou generáciou svetlometov. Ich zdrojom svetla bude laserová dióda. Prvým vozidlom, ktoré bude mať k dispozícii laserové svetlomety, bude i8.

Sériové vybavenie modelu i8 bude obsahovať LED hlavné svetlomety, laserové svetlomety budú za príplatok. Dohľadnosť sa oproti technológii LED predĺži až na vzdialenosť 600 metrov. Energetická efektivita sa zvýši o 30% oproti LED svetlometom. Laserové diódy umožnia dizajnérom navrhovať menšie svetlomety. Laserové diódy sú až desaťkrát menšie ako LED diódy. Výška svetlometov sa tak môže zmenšiť z 9 centimetrov na menej ako 3 centimetre.

201402_P90143176-zoom-orig

Farebné spektrum laserových svetlometov je blízke dennému svetlu, preto sú pre ľudské oko príjemnejšie. Svojou charakteristikou sa najlepšie hodia pre diaľkový režim hlavných svetlometov. Vysoký výkon a jasné farebné spektrum sú hlavnými prednosťami týchto svetlometov.

Vo svetlomete sa nachádza niekoľko vysokovýkonných diód, ktoré emitujú lúč svetla. Cez špeciálnu šošovku smeruje lúč do fluorescenčnej fosforovej substancie. Táto substancia premení lúč na silné biele svetlo. V kombinácii s asistentom diaľkových svetiel sa eliminuje oslnenie protiidúcich vodičov alebo vozidiel idúcich pred vozidlom.

201402_P90143234-zoom-orig

BMW chce začať ponúkať laserové svetlomety pre model i8 od jesene tohto roka. V priebehu ďalších rokov chce BMW uviesť na trh viaceré vozidlá s laserovými svetlometmi. BMW i8 tak bude nielen budúcnosťou športových automobilov, ale aj priekopníkom v osvetľovacej technike.

Miloslav Mihálik

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov