Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nová Octavia Combi: Priestor vo svojej najkrajšej podobe

ŠKODA pokračuje vo svojej modelovej ofenzíve predstavením novej generácie modelu ŠKODA Octavia Combi. Na autosalóne v Ženeve (od 5. do 17. marca 2013) uvidí svoju premiéru aj tretia generácia modelu Octavia Combi.

Nová ŠKODA Octavia Combi podstatne narástla. Šéfdizajnér spoločnosti ŠKODA Jozef Kabaň a jeho tím auto od základu prepracovali. Veľkorysý priestor, nízka spotreba, moderné bezpečnostné, komfortné a infotainment systémy a rad „Simply Clever“ detailov, to sú gény značky ŠKODA, ktorými sa vyznačuje nová Octavia Combi.

Dynamické kombi s pôsobivým dizajnom

Nová ŠKODA Octavia Combi je o 90 milimetrov dlhšia a o 45 milimetrov širšia ako jej predchodkyňa. Rázvor narástol o necelých jedenásť centimetrov. „Naša ŠKODA Octavia Combi ponúka osobám cestujúcim na zadných sedadlách extrémny priestor pre nohy. Pred kolenami je 73 milimetrov v tomto segmente špičková hodnota. Novým rekordom vo svojej triede je aj batožinový priestor modelu Octavia Combi s objemom 610 litrov,“ hovorí Dr. Frank Welsch, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA za oblasť technického vývoja. Po sklopení operadiel zadných sedadiel sa batožinový priestor vozidla Octavia Combi zväčší až na úctyhodných 1 740 litrov. K tomu je nutné pripočítať rad „simply clever“ detailov. Popri novinkách, známych už z nového liftbacku Octavia, ako je obojstranný koberec v batožinovom priestore, rozsiahly sieťový program, početné háčiky na tašky, kôš na odpadky a početné držiaky nápojov, držiak mobilných zariadení, škrabka na ľad vo viečku palivovej nádrže alebo držiak reflexnej vesty pod sedadlom vodiča, má nová Octavia Combi na palube rad ďalších šikovných riešení. Príkladom je odkladacie vrecko na kabáty za zadnými sedadlami alebo odistenie operadla zadného sedadla z batožinového priestoru. Prepravu veľmi dlhých predmetov umožňuje sklopné operadlo sedadla spolujazdca. Pod variabilne nastaviteľnou a polohovateľnou dvojitou podlahou nájde svoje miesto roletový kryt batožinového priestoru a priečny strešný nosič.

Dizajn nového vozidla Octavia Combi zaujme jasnými líniami, precíznosťou a dokonalými proporciami. Čelný pohľad je identický s liftbackom Octavia. Jasne štruktúrovaný bočný pohľad na nový model Octavia Combi je vďaka dynamicky strihanej siluete veľmi pôsobivý. Uzavretú, ostro rezanú bočnú grafiku navyše zdôrazňuje aj vysoká, tzv. tornádo línia. Línia strechy variantu Combi smerom dozadu mierne klesá a elegantne prechádza do D-stĺpiku. Zadné skupinové svetlá zasahujú ďaleko do bokov a sú zakončením tornádo línie.

Jasne a precízne je usporiadaná aj zadná časť vozidla. Zadné skupinové svetlá v tvare písmena C a charakteristické trojuholníkové prvky na piatych dverách už na prvý pohľad jednoznačne identifikujú nový model Octavia Combi ako vozidlo značky ŠKODA. Rovnako ako Octavia, má aj Octavia Combi v každých zadných skupinových svietidlách dva pruhy svietiaceho písmena C, ktoré dotvárajú svojbytný vzhľad.

Moderné asistenčné systémy a úsporné motory

Na palube novej generácie vozidla ŠKODA Octavia Combi budú štandardne alebo na želanie dodávané moderné bezpečnostné asistenčné systémy, ako napríklad multikolízna brzda, Front Assistant s funkciou núdzového brzdenia v meste, Driver Activity Assistant (rozpoznanie únavy vodiča), proaktívny systém ochrany posádky Crew Protect Assistant alebo Lane Assistant pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu. V prípade nehody zaistí najlepšiu možnú ochranu vodiča a spolujazdcov rozsiahly súbor systémov pasívnej bezpečnosti, medzi nimi tiež až deväť airbagov.

V oblasti komfortu tu nájdete napríklad nový adaptívny tempomat Adaptive Cruise Assistant alebo asistent pre prepínanie svetiel Intelligent Light Assistant. K tomu sa pridáva úplne nová generácia infotainment rádií a navigačných systémov.

Novo vyvinuté motory tretej generácie modelu ŠKODA Octavia Combi sú až o 17 % šetrnejšie ako motory predchádzajúcej generácie. Aktuálna ponuka motorov zahŕňa štyri benzínové a štyri naftové motory. Verzia GreenLine dosiahne spotrebu iba 3,4 litrov nafty na 100 kilometrov a emisie CO2 vo výške 89 g/km.

Prvýkrát bude na autosalóne v Ženeve 2013 možné vidieť aj ŠKODA Octavia Combi 4 × 4 s novo vyvinutým pohonom všetkých kolies, realizovaným prostredníctvom spojky Haldex 5. generácie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov