Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Chráňme si deti na cestách!


Na bicykli bezpečne. Táto populárna súťaž je už od roku 1999 súčasťou dopravnej výchovy na I. a II. stupni našich základných škôl. Každoročne vyvrcholí účasťou najlepších žiakov na medzinárodnom fi nále.

Tohtoročné finále sa uskutočnilo v Poľsku na 27. FIA European Traffic Education Contest v Bochnii pri Krakove. Česť našich farieb úspešne obhajovali víťazi národného kola Matúš Varholík, Alžbeta Hardoňová, Veronika Szökeová zo Základnej školy Družstevná pri Hornáde a najlepší jednotlivec zo slovenského finále Patrik Chovančík z Trenčína. Pred odchodom do Poľska sa ešte tri dni intenzívne pripravovali na sústredení v Bratislave. spomedzi 20 účastníkov finále skončili s malým bodovým odstupom v polovici štartového poľa. Slovenskú účasť na súťaži organizovala Slovenská asociácia motoristického športu v spolupráci s Autoškolou 1 a sponzorsky ju podporili tiež Škoda Auto Slovensko, Allianz – Slovenská poisťovňa, Auto-Impex, Slovenská komora výcvikových zariadení autoškôl a ďalší. Hlavným garantom podujatia bolo Ministerstvo školstva, vedy a výskumu a športu SR.

TEÓRIA A PRAX

Súťaž pozostávala zo štyroch teoretických častí a štyroch praktických skúšok zručnosti. V teórii deti preukazovali svoje znalosti v testoch a pri posudzovaní zobrazených dopravných situácií z oblasti bezpečnosti cestnej premávky. V praktických častiach štvorčlenné žiacke družstvá súťažili v bezchybnej jazde na bicykli pri prekonávaní prekážok.
„Deti sa takto hravou formou učia, ako sa bezpečne správať na cestách a určite im to pomôže, keď si o pár rokov budú robiť vodičský preukaz,“ hovorí Ing. Arpád Horváth, riaditeľ Autoškoly 1 a člen odbornej skupiny Rady vlády pre dopravnú výchovu a osvetu, ktorý je už 16 rokov oduševneným organizátorom súťaží s dopravnou tematikou pre deti a mládež.

UŽITOČNÉ S PRÍJEMNÝM

Nezabudnuteľným zážitkom pre účastníkov finále bola aj prehliadka starobylého mesta Bochnia. V minulosti sa preslávilo ako stredisko ťažby soli – solivary v Bochni sa spomínajú už od roku 1198 a prvú baňu na kamennú soľ tu otvorili v roku 1248. Turisticky prístupná časť podzemia, kde bola aj slávnostná večera a vyhodnotenie súťaže, obsahuje najkrajšie a najzaujímavejšie banské diela.

ZELENŠIA PRE DOPRAVNÚ VÝCHOVU

„V širokom spektre problematiky, kde ide napríklad o bezpečnosť na cestách či riešenie problémov, ktoré spôsobujú mladí a neskúsení vodiči, má dôležitú úlohu prevencia. Najmä osveta, zameraná na najmladšiu generáciu,“ zdôraznil Arpád Horváth, ktorý sprevádzal slovenské reprezentačné družstvo. „Mrzí ma však, že v oblasti dopravnej výchovy detí dlho nič nerobí napríklad televízia, automotokluby a masmédiá,“ povzdychol si.
Malo by sa to zmeniť. Aby vždy a všetci prišli zdraví do cieľa svojej cesty,“ dodal na záver.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov