mpKorado SuperMaxi 50 EFI: Hrá to na sentiment

mpKorado SuperMaxi 50 EFI je aktuálne jediný moped, ktorý si na slovenskom trhu môžete kúpiť ako nový.

V ostatných rokoch platilo, že ak ste si chceli kúpiť moped – kríženca motorky s bicyklom – tak ste sa museli viac-menej uspokojiť so starším jazdeným strojom, legendárnou Babettou alebo novším Manetom Korado, ktorého výroba v Považskej Bystrici sa skončila v roku 2006. To viac-menej píšem preto, lebo česká spoločnosť MP Korado už v roku 2020 vrátila na domáci trh moped SuperMaxi 50, no vtedy spĺňal iba emisnú normu Euro 4.

Plnohodnotný návrat sa tak koná až teraz a to s príchodom mopedu s rovnakým názvom SuperMaxi 50, ktorý už spĺňa emisnú normu Euro 5. V čom je nový lepší, než boli jeho obľúbení predchodcovia? Predovšetkým ho poháňa štvortaktný vzduchom chladený jednovalec s objemom 49 cm 3 so vstrekovaním paliva namiesto karburátora, pričom motor si stále drží nízku spotrebu benzínu do dvoch litrov. Nový SuperMaxi 50 EFI má batériu, elektrický štartér, 14-palcové kolesá, blatníky z nerezovej ocele, vylepšenú prednú vidlicu, pevnejší vystužený rám a napríklad aj nádrž s čerpadlom, ktoré nasáva až pri dne, vďaka čomu je využitá celá kapacita nádrže.

Výhodou mopedu vo všeobecnosti je, že nepodlieha pravidelnej technickej a emisnej kontrole, má smiešne nízke zákonné poistenie, môžete ho riadiť od 15 rokov s vodičským preukazom skupiny AM alebo neskôr s klasickým béčkom. V prípade núdze môžete šliapať do pedálov a jazdiť ako na bicykli a aj servis a náhradné diely sú „za babku“. Ak si kúpite model s dvojsedadlom, môžete jazdiť vo dvojici, ale nosnosť je obmedzená na 170 kg. Samotný moped pritom váži len 68 kg. Konštrukčná rýchlosť mopedu je papierovo obmedzená na 45 km/h, v praxi sa mi podarilo atakovať 60-tku, no pri rýchlosti nad 50 km/h už všetko vibruje tak intenzívne a nepríjemne, že radšej opäť spomalíte.

A pre istotu spomalíte aj preto, že účinok bubnových bŕzd vpredu aj vzadu je, mierne povedané, ležérny. To vlastne znamená, že SuperMaxi 50 EFI sa najlepšie cíti v mestských uličkách alebo na vidieku, kde nepotrebujete jazdiť rýchlejšie. No skrátka prvá motorka, presúvadlo do práce, na ryby, na nákup do potravín…  a môžete ho požičať aj starej mame!

Čo treba uznať                                                                                                                                                          ●  Štvortaktný motor a elektrický štartér výrazne zvyšujú komfort.

Čo nám chýbalo                                                                                                                                                        ● Lepší účinok bubnových bŕzd.

Čo nás prekvapilo
● LED svetlo vpredu aj vzadu.

mpKorado SuperMaxi 50 EFI Euro 5
Cena (základ/test) 1 589/1 669 €
Záruka 2 roky bez obmedzenia km

Motor
● Vzduchom chladený štvortaktný jednovalec, zdvihový objem valcov 49 cm 3 ,
max. výkon 2 kW (2,7 k) pri 7 500 ot.min -1

Jazdné výkony
● Prevádzková hmotnosť 68 kg, v max = 45 km/h, spotreba výrobca/test 1,9/2,0 l/100
km

Vespa Primavera a Vespa Sprint S – Malé zmeny pre ikony veľkého štýlu

Babettakoradomoped
Komentáre (0)
Pridať komentár