Euro NCAP odhaľuje najbezpečnejšie dodávky, výsledok prekvapí

Euro NCAP odhaľuje zoznam najlepších a najhorších úžitkových dodávok dostupných na európskom trhu v roku 2022 na základe hodnotenia vybavenia a funkčnosti systému na predchádzanie nehodám.

Tieto systémy fungujú lepšie ako pred rokom. Tam, kde výrobcovia vykonali na svojich vozidlách modernizácia, je vidno veľké zlepšenie. Jedným z nich je Fiat Ducato. To je prvou dodávkou, ktorá dosiahla najvyššie platinové hodnotenie.

Euro NCAP minulý rok upozornilo na zlú úroveň vybavenia úžitkových dodávok bezpečnostnou výbavou. Ako ťažný kôň pre kuriérov a malé podniky trávia tieto vozidlá veľa času na cestách, kde vzhľadom na svoju veľkosť a hmotnosť predstavujú väčšie nebezpečenstvo pre menšie vozidlá a zraniteľných účastníkov cestnej premávky, ak sú účastníkmi kolízie. Nová legislatíva núti výrobcov dodávkových vozidiel, aby v priebehu niekoľkých rokov namontovali základné vyhýbacie systémy, ktoré sú už bežne dostupné na osobných autách. Medzitým je cieľom hodnotenia úžitkových vozidiel Euro NCAP povzbudiť výrobcov, aby rýchlejšie montovali pokročilejšie systémy.

Fiat Ducato – 40 rokov oslavuje modernizáciou

Teraz Euro NCAP prehodnotilo 19 dodávok, ktoré predstavujú najvyšší podiel komerčných dodávok predaných v Európe. Iba jedna hodnotená dodávka bola ohodnotená ako „neodporúčané“, na rozdiel od piatich v minulom roku. Zatiaľ čo výroba Fiat Talento bola ukončea, Opel/Vauxhall Movano je teraz postavená na novej platforme Stellantis a získava bronzovú medailu. Renault Master získal aj tento rok aj bronzovú medailu, a to vďaka malým, ale pozoruhodným vylepšeniam jazdných asistenčných systémov. Jeho dvojča, Nissan Interstar (predtým NV400), tiež dostáva tieto vylepšenia, ale zatiaľ mu stále chýba systém autonómneho núdzového brzdenia (AEB), a tak zostáva v kategórii Neodporúčané.

Renault Trafic bol od posledného testovania prepracovaný a jeho bezpečnosť sa výrazne zlepšila. Teraz má ako voliteľnú možnosť AEB a poskočilo na striebornú medailu, čo z neho robí jedno z najvýraznejšie vylepšených áut tohto roka.

Nový Fiat Ducato je však jasným víťazom a patrí mu prvé miesto v tohtoročnom rebríčku. Vozidlo, ktoré sa minulý rok umiestnilo na bronzovom mieste, prešlo zásadnými bezpečnostnými úpravami a teraz je vybavené pokročilou sadou senzorov, ktoré ponúkajú AEB chodcom a AEB cyklistom a v týchto testoch vyniká. Celkové skóre 88 %  Ducata znamená, že preskočilo konkurenciu a stalo sa prvou úžitkovou dodávkou s platinovým hodnotením. Je zaujímavé, že ostatné vozidlá značky Stellantis, s ktorými Ducato zdieľa svoju platformu – Peugeot Boxer, Citroën Jumper a Opel Movano – nezískali rovnakú modernizáciu výbavy a zostali na nižších medailových pozíciách ako ich náprotivok.

Volkswagen Multivan T6.1 – Multitalentovaný spoločník

 

active emergency brakingAEBaktívna bezpečnosťbezpečnosť vozidielcrash testyEuro NCAPNCAP
Komentáre (0)
Pridať komentár