Listáreň – Zmena autoškoly v priebehu kurzu

Vaša otázka

Dobrý deň,

chcela by som Vás poprosiť o rada týkajúcu sa opakovania skúšky v autoškole. Je možné zmeniť autoškolu pri opakovaní skúšky – po neúspešnom pokuse časti týkajúcej sa jazdy v meste? A keď áno, tak za akých podmienok? Súčasná autoškola uvádza, že za zvýšený poplatok je možné sa pridružiť na termín k inej autoškole (keďže skúšku by sme potrebovali mať absolvovanú do konca budúceho týždňa pred odchodom do zahraničia), avšak okrem policajta bude v aute prítomný majiteľ súčasnej autoškoly ako spolujazdec, čomu sa chceme vyhnúť.

S pozdravom

  1. Bakšiová

Listáreň: Platnosť malého techničáku

Naša odpoved

Dobrý deň

Pred zavedením čipov a GPS sa všetky kurzy dokumentovali papierovo. To neumožňovalo jednoduchú zmenu autoškoly. Po zavedení „čipovania“ však môže účastník vodičského kurzu predčasne ukončiť vodičský kurz v jednej autoškole a kontinuálne pokračovať vo výučbe teórie a praktickom výcviku v druhej autoškole. To hovorí § 8 ods. 10 vyhlášky č. 45/2016 Z. z. Sú však 3 výnimky. Po prvé: Presun nie je možný z kurzu vedenom v papierovej podobe do kurzu vedenom elektronicky. Po druhé: Autoškola, z ktorej chcete odísť, musí s presunom súhlasiť a vykonať záznam (súhlas) o presune v systéme JISCD. Bez tohto záznamu presun účastníka kurzu z jednej autoškoly do druhej nie je možný. Po tretie, a to sa týka vás: Ak ste už výcvik ukončili, ste prihlásený na skúšku alebo ste už prvú/druhú skúšku absolvovali, tak presun nie je možný (vaša žiadosť je evidovaná na polícii). Až po tretej neúspešnej skúške môžete začať kurz odznova v inej autoškole.

Prakticky to znamená, že ak chce žiadateľ o udelenie vodičského oprávnenia zmeniť autoškolu, musí presvedčiť majiteľa autoškoly, aby to zaznamenal v JISCD a dohodnúť si finančné vyrovnanie v pôvodnej aj v novej autoškole. Ďalšou možnosťou je začať vodičský kurz úplne od začiatku v novej autoškole. To však znamená znova absolvovať všetky hodiny teórie a praktického výcviku, takže za celý kurz zaplatíte znova.

S pozdravom

Marek Pauco

Zdroj: autoskoladusicka.sk

autoškolalistáreňzmena autoškolyzmena autoškoly po začatí kurzu
Komentáre (2)
Pridať komentár
  • jana dusickova

    Tato rada je skopirovana z nasej webstranky autoskoladusicka.sk. Len dodam navyse, ze to co jej ponukol majitel je dalsia moznost. Ak niekomu suri absolvovat skusku cim skor, tak policia moze pridelit termin aj v inej autoskole. To znamena, ze test sa pise v inej ucebni autoskoly, ale jazdy sa robia na vozidle a s instruktorom autoskoly, kde prebehol vycvik. Presne tak ako povedal majitel – on je spolujazdec.
    Zmena autoskoly po neuspesnej skuske uz nie je mozna.

    • Marek PAUCO

      Dobrý večer, nie som si istý či priamo od vás, ale samozrejme pri odpovediach na listy od našich čitateľov si pomáhame verejne dostupnými zdrojmi predovšetkým z dôvodu časovej efektívnosti a v súkromnej komunikácii s našou váženou čitateľkou sme aj konkrétne zdroje spomínali, ktoré sme pri vyhľadávaní a riešení jej problému našli a snažili sa vyjsť v ústrety. Ja som to našiel tuším na inej webovej stránke, diskusnom fóre, z roku 2020 😉 Autoškoly sú špecifické subjekty, takže ďakujeme za doplnenie v komentároch. S prianím príjemných sviatkov, redakcia Auto magazínu. PS. pred pár mesiacmi som absolvoval rozšírenie VO a keď som sa inšturktora pýtal túto otázku tak mi v podstate povedal to isté 🙂 Našiel som to aj na vašej stránke, tak som vás doplnil do zdroja.