Slovenský dizajnér Peter Olah získal lukratívne miesto v Škoda Auto

Peter Olah sa stal vedúcim dizajnu interiéru vo Škoda Auto.

Šéfdesigner ŠKODA AUTO Oliver Stefani zdôrazňuje: “Pod vedením Petra Olaha urobila architektúra interiéru našich modelov v posledných rokoch veľký krok vpred. Ako vedúci dizajnu architektúry interiéru realizoval spoločne so svojím tímom celý rad inovatívnych konceptov a dával nové podnety na premýšľanie. So svojimi kreatívnymi nápadmi a dlhoročnými skúsenosťami je Peter Olah ideálnym novým kandidátom na pozíciu vedúceho dizajnu interiéru. Teším sa na ďalšiu spoluprácu s ním. ”

Zo života

Po ukončení štúdia na slovenských technickej univerzite v Bratislave založil Peter Olah dizajnové štúdio a potom v roku 2002 nastúpil do koncernu Volkswagen. Najprv pracoval v dizajnovom štúdiu v ŠKODA AUTO a tu povýšil do roku 2005 na senior dizajnéra. Súčasne ukončil doktorandské štúdium a neskôr sa po habilitácii na Slovenskom technickej univerzite v Bratislave stal docentom.

V roku 2006 Olah prešiel do Postupime do Európskeho dizajnového centra koncernu Volkswagen, kde sa zaoberal projektami pre rôzne značky koncernu Volkswagen. V roku 2007 sa vrátil do spoločnosti ŠKODA AUTO a následne pracoval ako projektový manažér dizajnu. Neskôr riadil tím architektúry interiéru, detailing a rozhranie medzi človekom a strojom (HMI). Do jeho pôsobnosti tu patrili popri stratégie dizajnu aj modely vnútorného zariadenia, digitálne dizajnové modely a dizajn digitálnych rozhraní, ako aj dizajn konektivity a infotainmentu, grafický dizajn a merchandising.

ŠKODA je už po 17x oficiálnym hlavným partnerom Tour de France

Od roku 2015 prevzal Peter Olah zodpovednosť za architektúru interiéru všetkých modelov značky ŠKODA. Vo svojej novej funkcii vedúceho dizajnu interiéru bude Peter Olah v budúcnosti zodpovedať za tvorbu podoby kompletného interiéru vozidiel všetkých modelových radov. Jeho rozsah pôsobnosti tým bude zahŕňať architektúru interiéru i dizajn ovládacích prvkov (užívateľské rozhranie – user interface, UI), formovanie užívateľského zážitku (user experience, UX) alebo výber farieb, látok a materiálov (Color & Trim).

Peter Olah okrem iného navrhol tiež trofeje pre víťaza Tour de France a pracoval na pohároch pre majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji IIHF a pre ďalšie udalosti.

Mimochodom, náš rodák naďalej spolupracuje so svojou Alma mater –  Fakultou architektúry STU v Bratislave a popri dizajne automobilových výrobkov sa naďalej venuje aj architektúre stavieb. Viac o jeho práci si budete môcť prečítať v našom časopise Atrium.

DIPL. ING. PETER OLAH ART.D.dizajn interiérudizajn škodadizajnérinteriérové štúdiopeter olahŠkodaŠkoda autoŠkoda Slovensko
Komentáre (0)
Pridať komentár