Neprípustné! Vodiči sa stále častejšie hrajú hry na mobile!

Vodiči stále častejšie hrajú za jazdy hry na mobilnom telefóne. Podľa prieskumu holandského inštitútu pre výskum bezpečnosti cestnej premávky v roku 2019 pripustilo hrania hier za jazdy 8,2 percenta vodičov, o dva roky skôr len 3 %.

Každý vodič pri jazde používa mobilný telefón. Aspoň občas. A kto povie, že ho nikdy nepoužil a ani nikdy do ruky nechytil, tak klame. Žiaľ, realita je taká. Moderný mobil nám prenikol pod kožu, a to predovšetkým vďaka kombinácií rôznorodých funkcií v jednom malom zariadení.

Ale aby sme boli objektívnejší, prinášame doplňujúce zistenia vyššie zmieneného výskumu. K používaniu mobilného telefónu za jazdy sa priznalo asi 70 % vodičov, a to či už k používaniu navigácie alebo hudobných aplikácií.

Inštitút ďalej tvrdí, že problémom býva problematická vymáhateľnosť zákazu a aj to, že ľudia sa jednoducho spoliehajú na to, že ich policajti pri skutku nepristihnú. Drvivá väčšina respondentov uviedla, že si veria keď používajú telefón a šoférujú a nepovažujú túto činnosť sa výrazne rizikovú.

Nepozornosť je pritom jednou z najčistejších príčin nehôd!

Samotné telefonovanie aj bez systému hands-free osobne nepovažujem za výrazne rušivú činnosť. Aj tak značná časť dnešných vodičov jazdí len s jednou rukou na volante, ale určite to neobhajujem ani neodporúčam. Je to len núdzové riešenie!  Takmer všetky moderné vozidlá dnes majú blueetooth, takže spárovať mobil s rádiom nie je žiaden problém. Akurát trošku problematické ostáva riešenie otázky, čo robiť, keď nechcete aby celá osádka počula váš “súkromný” hovor.  Najproblematickejšim je  napr. chatovanie a využívanie ostatných aplikácii, ktoré vodiča nútia odlepiť zrak od vozovky. Podobné to je aj s mnohými modernými infotainmentami vo vozidle.

Foto: archív

chatovanie za volantomhranie sa s mobilomhranie sa s mobilom za volantompokuta za telefonovaniesmartfónsms za volantomtelefonovanie počas jazdyvodič telefonoval
Komentáre (0)
Pridať komentár