Prichádza totálna likvidácia zájazdových autobusárov

Kým letná turistická sezóna, aj vďaka otvoreným hraniciam do Chorvátska, či regiónalnej turistike možno nepredstavovala až taký totálny masívny prepad, blíži sa kritická zima v ktorej za krátky koniec ťahajú zájazdoví autobusári.

Zájazdovým dopravcom, z ktorých väčšina teraz rieši kvôli kríze existenčné problémy, začínajú vo veľkom ubúdať jesennej a zimné zákazky. Dôvodom je neistá epidemiologická situácia a tiež nedostatočné finančné rezervy. Väčšina firiem má finančné rezervy len do konca roka, časť z nich sa rýchlo míňa už teraz.

Počas krízy títo dopravcovia prišli o takmer všetky svoje tržby. V minulosti to pred letom potiahli aspoň čiastočne školské výlety. Počas leta síce podnikanie mierne oživili zhruba na 20% pôvodných tržieb, podľa odhadov sa však situácia v najbližších mesiacoch výraznejšie nezmení. A to môže byť pre väčšinu podnikateľov v oblasti likvidačné.

Všetci sa boja…

… že opäť prídu opatrenia a nebude možné vycestovať, alebo sa výraznejšie zhromažďovať, či už v otvorených, alebo uzatvorených priestoroch. Tak sa akcie rušia radšej už teraz. A to neohrozuje len dopravcov, ale aj podnikateľov poskytujúcim služby, hoci si myslím, že domáci poskytovatelia rekreačných služieb dostali toho roku v lete veľkú šancu ukázať sa, čo vlastne vedia a čo môžu ponúknuť. Navyše našťastie pre hotelierov, individuálna turistika aktuálne funguje aj teraz a zdá sa, že aj bude, len autobusy zívajú prázdnotou.

Množstvo menších firiem preto končí s podnikaním a vracia autobusy leasingovým spoločnostiam. Mnoho firiem rieši aj problémy s dlhmi, ktorých vyrovnanie môže trvať a pravdepodobne aj bude trvať niekoľko rokov. Nepravidelná doprava navyše čelila problémom už pred krízou.

Aj v zahraničí

S rovnakými trablami, ako bojujú slovenskí dopravcovia, majú problém aj inde. Rovnakú situáciu hlásia aj v Českej republike. Obávam sa, že veľa malých podnikateľov v doprave sa už jednoducho nebude vedieť postaviť na nohy…

Foto: Archív

autobusová dopravaČesmadcovid 19likvidácia autobusových dopravcovproblémy v autobusovej dopraveUnaszánik malých dopravcov
Komentáre (0)
Pridať komentár