Dopravcovia trvajú na ignorovaných januárových požiadavkách!

Nie je to tak dávno, čo naši kamionisti spravili na cestách cirkus. Zdá sa, že mali malé šapito a nestačilo to, keďže doteraz ich požiadavkám nikto nevyhovel. A už je tomu približne 6 mesiacov!

Medzitým boli voľby a sa stihla vymeniť aj vláda. Samozrejme, aj vtedy si pár kandidátov do parlamentu pri nich prihrievalo polievočku. A teraz? Akosi na nich zabudli. Do toho prišla globálna pandémia, ktorá postavenie slovenských dopravcov poriadne skomplikovala. Veľa z nich neprežije a zatiaľ čo napr. v Spojenom kráľovstve oslobodili nákladiaky kompletne o poplatky spojené s mýtom, v ČR sa zas zvažuje mierne oslobodenie nafty od spotrebnej dane, u nás sa akosi nič nedeje. A tak platí, že ty človek, chudák, môžeš robiť čo chceš, hlavne že my hore sa máme dobre. A bohužiaľ sa to netýka len dopravy, ale širokej oblasti života bežnej slovenskej spoločnosti. A nespokojnosť prejavujú aj významní slovenskí podnikatelia, ktorí patria do Klubu 500, keďže v hre sú desiatky tisíc pracovných miest, a s tým aj desiatky tisíc slovenských rodín!
Nedávno sa konalo stretnutie ÚNAS (Únia autodopravcov Slovenska). Zúčastnení autodopravcovia vyjadrili odhodlanie dôsledne trvať na “januárovych požiadavkách” prisľúbených predchádzajúcou vládou a potvrdené súčasným Ministrom dopravy a výstavby SR.

Jedná sa o:

  • zníženie dane z motorových vozidiel o 50% na úroveň krajín V4,
  • zníženie mýtnych poplatkov o 25%,
  • vratku spotrebnej dane z pohonných látok pre autodopravcov.

Požadované skutočnosti žiadajú prerokovať vo vláde a predložiť do NR SR na schválenie do 15.septembra 2020, aby sa zbytočne nevytvárali zo strany dopravcov nátlakové akcie. UNAS poukazuje na možnosti prepúšťania vodičov nákladnej autodopravy z dôsledku zníženej produkcie výroby v jednotlivých odvetviach.
Splnenie “januárových požiadaviek” pomôže významne znížiť riziko úpadku autodopravcov s možným následným negatívnym sociálnym a spoločenským dopadom.

Zdroj: Unas

Foto: archív

daň z motorových vozidieldopravcoviaklub 500lacnejšie mýtomýtny systémmýtopožiadavky dopravcovUnasunia dopravcov slovenskazníženie dane z motorových vozidiel
Komentáre (0)
Pridať komentár