Porsche Taycan Turbo S vs. Tesla Model S Performance: Kto z koho?

Porsche Taycan Turbo S a Tesla Model S Performancemajú dosť spoločného. Obe autá sú sedany, obe sú elektrické a obe sú superrýchle. Ktoré z nich však drží titul najrýchlejšieho sedanu?

To, nad čím by všetci fanúšikovia motorizmu kedysi krútili hlavami, sa dnes stalo realitou. Rýchle autá už dávno nemusia byť benzínové. Vlastne väčšina ani nie je. Postup v technológiách napreduje takou rýchlosťou, že už sme prakticky vyčerpali možnosti spaľovacích motorov. Zoberte si taký Mercedes-AMG CLA 45S ktorý sme testovali. Konštruktéri z dvojlitrového motora dostali 421 koní a zrýchli z 0 na 100 km/h za 4 sekundy.

Nejde ani tak o maximálny výkon, ako o jeho nástup a nástup krútiaceho momentu. A v tom sa s elektromobilmi nemôže porovnávať prakticky nič. Je preto horkou pilulkou každého petrolheada, že bežne dostupným rýchlym autám kraľujú práve tie na baterky. Kedysi ste sa s autami na baterky hrali, teraz v nich jazdíte. A zajazdíte z 0 na 100 km/h za 2,6 sekundy v prípade Porsche a za 2,3 sekundy v prípade Tesly. Víťaz by mal byť teda jasný. Zrýchlenie však nie je jediné, čo v pretekoch zohráva rolu.

Porsche Taycan Turbo S je dedičstvom automobilky, ktorej zakladateľ Ferdinand Porsche bol priekopníkom v technológiách a vymyslel aj prvý elektromobil. Navyše športové gény značky jednoznačne naznačujú, kto by mal byť napriek papierovému zrýchleniu víťaz. Tesla však poslala do svojich automobilov cez internet aktualizáciu, ktorá prináša režim Cheetah Stance. Ten upraví náklon auta a tuhosť tlmičov tak, aby auto skutočne vystrelilo dopredu omnoho rýchlejšie. Iba prostredníctvom aktualizácie systému tak zlepšila zrýchlenie až o 0,2 sekundy. Do hry však vstupujú aj externality ako zvýšená veternosť, klzká vozovka, teplota pneumatík a… vodič.

Video hovorí samo za seba. V sérii pretekov z miesta (začínajú sa okolo 12:30) jednoznačné prvenstvo zaujalo práve Porsche, ktoré by malo ťahať za kratší koniec. Tesla sa preukázala iba v zrýchlení z nenulovej rýchlosti.

Je napínavé pozerať toto video dvoch najrýchlejších masovo vyrábaných sedanov na svete, z ktorých ani jeden nebude akceptovať prvenstvo toho druhého. Po takýchto cestných testoch určite čoskoro príde na rad aj traťový s profesionálnym vodičom a v laboratórnych podmienkach.

Autor: Dávid Schun

elektromobilelektromobilitaModel SModel S PerformancePorscherychlyTaycanTesla
Komentáre (0)
Pridať komentár