Honda skúša druhý život batérii z hybridov

Dneska sa nám to ešte možno nezdá taká horúca téma, no popri dojazde, trvaní nabíjania a hustote nabíjacích staníc je jednou z kľúčových otázok elektromobility recyklácia, resp. opätovné využitie vyslúžilých akumulátorov. A týka sa to aj vysokonapäťových akumulátorov plug-in hybridných aj hybridných vozidiel

Honda Motor Europe preto už dnes rozširuje svoje partnerstvo v oblasti recyklácie akumulátorov so spoločnosťou SNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux). Celoeurópska dohoda umožní spoločnosti SNAM zbierať a recyklovať batérie z rastúceho počtu hybridných a elektrických vozidiel značky Honda a pripraviť ich na „druhé“ využitie ako domáce či priemyselné zásobníky energie z obnoviteľných zdrojov. Nie všetky akumulátory sú však vhodné na takéto využitie. Tie ktoré majú poškodené články idú na priamu recykláciu, aby sa z nich extrahovali cenné materiály. Kobalt a lítium, ktoré sa extrahujú hydrometalurgickými metódami za použitia vodných chemických postupov sa môžu opätovne použiť pri výrobe nových batérií, farebných pigmentov alebo ako užitočné prísady do smaltu. Ostatné bežne používané materiály vrátane medi, kovu a plastov sa recyklujú a ponúkajú na trh na použitie pri výrobe rôznych aplikácií.

Spoločnosti Honda a SNAM spolupracujú od roku 2013, aby zabezpečili vysledovateľnosť batérií po dobe životnosti a zlikvidovali ich v súlade s environmentálnymi normami Európskej únie. Rozšírením tejto dohody bude spoločnosť SNAM zbierať lítiovo-iónové (LiIon) a nikel-metalhydridové (NiMH) akumulátory z celej siete predajcov spoločnosti Honda a autorizovaných spracovateľských zariadení (ATF) v 22 krajinách. Predajcovia môžu požiadať a zariadiť zber batérií po skončení životnosti na spracovanie a recykláciu prostredníctvom špecializovanej online platformy spoločnosti SNAM. Zber môže byť zabezpečený z centralizovaných skladovacích centier do 15 pracovných dní, takže predajcovia nemusia ukladať batérie vo svojich priestoroch.

čo s batériami z hybridných áutelektromobilyHondarecyklácia batérii z hybridovrecyklácia elektromobilovrecyklovanie áutSNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux)
Komentáre (0)
Pridať komentár