Trojkolka L&K LW: Škoda oslavuje 125 rokov

Česká automobilka Škoda Auto tento rok oslavuje 125 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti pripomína výrazné modely značky, medzi ktoré patrí aj legendárna trojkolka Laurin & Klement LW.

Pred 115 rokmi totiž vznikol nielen prvý automobil Voiturette A, ale tiež kompaktnejší a cenovo dostupnejšia alternatíva. A práve tou bola spomínaná trojkolka Laurin & Klement LW, ktorá slúžila na prevoz dvoch cestujúcich respektíve až 200 kilogramov nákladu. Základ trojkolky L&K typu LW tvoril tuhý rúrkový rám.

 

Prednú nápravu s rozchodom 1150 mm niesla dvojica pololiptických listových pier, rázvor bol 1650 mm. Hnané zadné koleso bolo neodpružené, šofér mal ale k dispozícii pohodlné motocyklové sedadlo. Prázdne vozidlo vážilo 160 kg, okrem muža za riadidlami bolo schopné prepraviť dve osoby na vpredu umiestnenom kožou čalúnenom dvojsedadle s opierkami na lakeť. Skriňová dlážka z plechu čiastočne chránila nohy pred vodou a blatom.

V prípade úžitkového prevedenia s užitočnou hmotnosťou 200 kg sa pred chladičom nachádzala uzavrená skriňová nástavba, na viečku s trubkovou „záhradkou“ pre prípadné ďalšiu batožinu. Tricykel LW figuroval v ponuke mladoboleslavskej značky v rokoch 1905 – 1911. V prípade prvej výrobnej série pôsobila pásová brzda len na zadné koleso, neskôr boli brzdené už všetky kolesá. Zaujímavé osobné prevedenie trojkolky môžu návštevníci obdivovať v expozícii Škoda Múzea v Mladej Boleslavi.

Do múzea automobilky Škoda je zapožičané zo zbierok Národného technického múzea v Prahe. Od štandardného prevedenia sa odlišuje dobovými úpravami prevedenými v dielni Františka Poustky, ktorý sa na pražských Vinohradoch zaoberal výrobou a servisom motocyklov. Do súčasnosti sa zrejme dochovali len tri exempláre trojkoliek L&K LW plus jeden samostatný motor.

-jj-, foto a zdroj: Škoda Auto

125 rokov125. výročieŠkoda autoTrojkolka Laurin & Klement LW
Komentáre (0)
Pridať komentár