Mercedes GLA – Vyšší, kratší, vyspelejší

Priaznivci kompaktných SUV s hviezdou v znaku sa konečne dočkali. Nový Mercedes GLA prichádza s množstvom dizajnových zmien a užitočných pomocníkov. Na európsky trh sa dostane začiatkom roka 2020.

Kým dosluhujúca generácia Mercedesu GLA bola skôr crossoverom, nástupca sa snaží zamiešať karty vo svete

skutočných kompaktných SUV. Naznačuje to mohutnejšou stavbou karosérie, voči predchodcovi narástol do výšky až o 10 centimetrov, pričom celková dĺžka sa skrátila o jeden centimeter. Paradoxne, inžinierom sa napriek kratšej karosérii podarilo vydolovať viac miesta pre pasažierov na zadných sedadlách, posed vpredu je zasa voči predchodcovi vyšší a vzpriamenejší, čo taktiež posilňuje dojem skutočného SUV.

Prekvapením je skutočnosť, že na nové GLA môžete obuť až 20-palcové kolesá. Na cestu vám posvietia skvelé Multibeam LED svetlomety, ktoré prinášajú aj funkciu terénneho osvetlenia. Keď už sme pri tom teréne, prahy dverí sú prekryté, aby ste si nezablatili nohavice. Dobre funguje aj pohon všetkých štyroch kolies 4MATIC, ktorý v závislosti od jazdného režimu môže na zadné kolesá posielať až 50% krútiaceho momentu. Modely vybavené pohonom 4MATIC prichádzajú sériovo aj s terénnym balíkom, ktorý obsahuje asistent zjazdu z kopca, terénny jazdný režim a terénne informácie v rámci multimediálneho systému. Napriek robustnému vzhľadu prekvapí GLA nízkym koeficientom odporu vzduchu, len 0,28.

Úsporná nafta a dravé AMG

Nový Mercedes GLA dostal pod kapotu modernizované naftové a benzínové štvorvalce pokrývajúce široké výkonové spektrum. Základom je známy 1,33-litrový štvorvalec s výkonom 163 koní, ktorý disponuje systémom vypínania dvoch valcov a poteší kombinovanou spotrebou 5,6 – 5,9 litra. Na opačnom konci ponuky je GLA s prívlastkom AMG 35 4MATIC, ktorému pod kapotou pradie veľmi potentný dvojlitrový štvorvalec s 306 koňmi a 400 Newtonmetrami. Pre dosiahnutie čo najlepšej charakteristiky je dopovaný twin-scroll turbodúchadlom.

Armáda asistentov

Ako to už pri Mercedese býva zvykom, nové GLA opäť prináša to najlepšie z asistenčných systémov, čo v danej triede nájdete. Okrem tradičných systémov môžem spomenúť napríklad aktívneho asistenta brzdenia s funkciou odbočovania a podpory prejazdu križovatkou, funkciu výstrahy pred približujúcimi sa cyklistami alebo vozidlami pri vystupovaní, či funkciu vytvorenia záchrannej uličky v zápche. Zaujímavou funkciou prebratou od veľkého brata GLS je režim autoumyvárky, kedy auto samo sklopí spätná zrkadlá, zatvorí okná a strechu, vypne dažďový senzor, zapne vnútornú cirkuláciu vzduchu a zobrazí pohľad z prednej kamery pre ľahší vjazd do umyvárky. Pre posádku je už sériovo k dispozícii intuitívny infotainment MBUX s hlasovým ovládaním.

Predpoklady na úspech má nové GLA veľké, no až čas ukáže, či sa mu podarí prekonať mimoriadne úspešnú doterajšiu generáciu, z ktorej bolo vyrobených viac ako milión kusov.

Zdroj: MB

Text: Domino Parajka

MB GLAMercedesMercedes GLAMercedes GLA 2020Mercedes-Benznový Mercedes GLA
Komentáre (0)
Pridať komentár