Ak poškodíte papuču, môžete skončiť v base

Papuča, alebo spisovne a správne technický prostriedok na zabránenie odjazdu motorového vozidla, je jeden z najmenej populárnych donucovacích prostriedkov využívaných políciou, alebo obecnou políciou.
Papuča nie je pre každé auto

Zákon upravuje viaceré možnosti použitia papuče. Najčastejšie sa použije proti priestupcovi vtedy, keď vozidlo stojí na mieste, kde je to zakázané, a vodič sa v blízkosti nezdržuje.

Existuje niekoľko typov papúč. Dajú sa osadiť ako na osobné, tak aj na nákladné autá. Avšak existuje problém. Založenie papuče skôr závisí od veľkosti medzery medzi behúňom pneumatiky a blatníkom, ako od veľkosti kolesa. Pokiaľ je táto medzera malá, papuču policajti nenasadia. Prihliada sa pritom na možnosť vzniku škody na vozidle.

Verejnosť sa potom mylne domnieva, že polícia vodičov nesprávne zaparkovaných luxusných vozidiel nerieši. Skutočnosť je taká, že sa priestupok zadokumentuje a následné oznámi na správny orgán.

Blokovacie zariadenie na vozidle
Pozor na úmyselné poškodenie

Na internete nájdete rôzne videá, ako sa zbaviť papuče. Zvyčajne ju páchateľ rozreže. Niektorí sa s ňou dokonca pokúsia pohnúť. Slabšie prevedenia to nevydržia a prasknú.

Osadená papuča na kolese naozaj naštve. Rozhodne by som sa jej neskúšal zbaviť svojpomocne. Možno ste netušili, ale týmto činom by ste sa dopustili protiprávneho konania, za ktoré hrozí basa. Konkrétne ide o prečin útoku na orgán verejnej moci podľa (§ 321 ods. 1 Trestného zákona), pretože ste použili násilie v úmysle pôsobiť na výkon právomoci orgánu verejnej moci.

Každé osadenie papuče je evidované

Policajti presne evidujú každé osadenie papuče. Zvyčajne sú poznačené údaje o vozidle, časové a lokačné údaje a tiež skutok, ktorého sa vodič dopustil. K tomu si prirátajte fotodokumentáciu.

Mestá a obce navyše disponujú kamerovým systémom, takže prípadné poškodenie môžu pracovníci spozorovať aj na operačnom stredisku. Rovnako toto protiprávne konanie hlásia aj ctihodní občania na linku 158 a 159.

VZOR: Oznámenie o zablokovaní motorového vozidla
Papuča ako ochrana pred krádežou

Ľudia si na vlastné náklady kupujú vlastnú papuču, alebo inak nazvaný aj zámok na koleso, aby odradili zlodejov. Osádza sa jednoducho. Majitelia sa spoliehajú  na to, že zlodej kradnúť nebude. Násilná demontáž kvalitných kusov je často hlučná a podozrivá, čiže zjavne riziková. Funguje to? Možno áno, ale určite nie na 100%.

Autor: Marek PAUCO

Foto: autor

msppapučapolíciatechnický prostriedok na zabránenie odjazdu
Komentáre (0)
Pridať komentár