Fiat a Renault hľadajú opäť spoločnú reč

Taliansko-americký producent automobilov Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francúzska automobilka Renault chcú oživiť rokovania o prípadnej fúzii. Značka Renault si súčasne snaží zaistiť súhlas aliančného partnera, ktorý je japonsky Nissan Motor.

Automobilka Nissan plánuje výmenou za podporu fúzie od Renaultu žiadať, aby výrazne znížil svoj vlastnícky podiel 43,4 % v tejto japonskej značke. Spoločnosť FCA minulý týždeň od plánovanej fúzie neočakávane odstúpila.

Stiahnutie ponuky na fúziu zdôvodnila súčasnými politickými podmienkami v krajine galského kohúta. Francúzska vláda, ktorá vlastní v Renaulte významný podiel, si dávala si prísne podmienky ohľadne zachovania pracovných miest, možností spolurozhodovať o riadení firmy a podmienok pre akcionárov.

Francúzsko si tiež želalo získať súhlas k fúzii od Nissanu, ten však uviedol, že sa hlasovania zdrží. Spojením automobiliek FCA a Renault by vznikol tretí najväčší výrobca áut na svete za spoločnosťami Toyota a Volkswagen. Pokiaľ by sa pridal aj Nissan, vznikol by najväčší svetový koncern.

Nissan by mohol podporiť fúziu v prípade, že francúzska automobilka výrazne zníži svoj súčasný podiel v japonskej automobilke. Fúzia by totiž pre Nissan znamenala, že vymení malého akcionára (Renault s podielom 43 %) za väčšieho (FCA a Renault) s rovnakým podielom, ktorého však nepozná.

Nissan tiež v minulosti naznačil, že akciový podiel v aliancii by sa mal upraviť vzhľadom k väčšej veľkosti Nissanu. Nissan vlastní v Renaulte podiel pätnásť percent, nemá však žiadne hlasovacie práva. Otázkou zostáva, či spoločné úsilie o oživenie zložitej dohody môže byť úspešné.

Vzťahy medzi Renaultom a Nissanom sú však údajne napäté od novembra. V závere minulého roka totiž zatkli bývalého šéfa aliancie Carlosa Ghosna kvôli obvineniu z finančných pochybení. Teraz čaká v Japonsku na proces, obvinenia však naďalej odmieta. FCA zatiaľ tiež nepočúva na návrh francúzskych úradníkov, ktorí žiadajú prehodnotenie návrhu fúzie.

FCAfúziaNissanRenaultrokovania
Komentáre (0)
Pridať komentár