Hitparáda podľa J.D. Power

Spoločnosť J.D. Power zverejnila výsledky aktuálneho prieskumu spokojnosti zákazníkov. V hodnotení značiek sa stal víťazom Lexus, o druhú priečku sa s rovnakým počtom bodov podelili Toyota a Porsche.

Japonský výrobca prémiových automobilov sa umiestnil na stupienku víťazov prieskumu už po ôsmykrát. Prvé miesto získal na základe skóre 106 bodov. Toyota a Porsche sú na druhom mieste s rovnakým výsledkom 108 bodov. Spoločnosť Toyota sa podľa výsledkov prieskumu teda ukázala ako výrobca najspoľahlivejších obľúbených automobilov.

Lexus ES získal titul najspoľahlivejšieho kompaktného luxusného automobilu (podľa klasifikácie segmentov v USA) a v strednej veľkej kategórii luxusných SUV získal najvyššiu pozíciu model GX tesne pred Lexusom  RX. Vysoké renomé majú za veľkou mlákou aj autá Toyota.  Model Camry je najlepšie hodnoteným stredne veľkým vozidlom a Tundra porazila konkurenciu v kategórii Large Light-Duty Pickup. Modely Prius, Corolla a Sienna sa umiestnili vo svojom segmente na druhom a RAV4, Avalon a Highlander  na treťom mieste.

Štúdiu spoľahlivosti vozidiel v USA pripravuje J.D. Power už 30 rokov – skúma počet problémov nahlasovaných užívateľmi automobilov v treťom roku ich vlastníctva. V tohtoročnom prieskume sa zúčastnili majitelia automobilov vyrobených z roku 2016. Priemer za celý trh, ktorý v tomto roku predstavoval 136 bodov,  je o 6 bodov lepší ako v minulom roku a až o 20 nižší ako pred dvomi rokmi. To potvrdzuje to, že  moderné autá sú čoraz menej poruchové. Dave Sargent, viceprezident spoločnosti J.D.Power,  však zdôrazňuje, že výrobcov automobilov čakajú stále nové výzvy, súvisiace s čoraz sofistikovanejšou konštrukciou automobilov.

Peter Lacena, foto: archív

J. D. PowerLexusPorscheToyota
Komentáre (0)
Pridať komentár