Škoda predstaví štúdiu VISION iV

Značke Škoda v poslednej dobe ide karta. Po spustení sériovej produkcie modelu Scala prichádza mestský crossover Kamiq. V talóne však má aj niečo elektrické. Parádnu štúdiu VISION iV.

Na rozdiel od modelu Kamiq, ktorý už budeme čoskoro stretávať aj na našich cestách, automobilka v Ženeve odhalí aj čo to zo svojej budúcnosti. Projekt prvého elektromobilu postaveného na modulárnej platforme MEB naberá na kontúrach. Do konca roka 2022 automobilka predstaví viac ako 10 elektrifikovaných modelov.

Prvé skice naznačujú príklon k expresívnejšiemu dizajnu, k čomu prispievajú veľké zliatinové disky kolies s priemerom 20 palcov, mohutné blatníky, ale tiež klesajúca línia strechy v štýle kupé. Prednú a zadnú časť karosérie spája charakteristická línia Tornádo a zvýrazňuje čisté plochy dverí bez kľučiek. Namiesto klasických spätných zrkadiel automobil využíva kamery, ktorých kryty opticky pripomínajú žraločie plutvy. Koľko emócií sa zo štúdie objaví na sériovom aute? Na to si ešte budeme musieť chvíľku počkať.

Rok 2019 je pre automobilku rokom vstupu do sveta elektromobility. Na trh uvedie Superb PHEV s plug-in-hybridným pohonom a elektrické Citigo s čisto batériovým elektrickým pohonom. Prvé sériové automobily na báze platformy MEB automobilka na trh uvedie v roku 2020. Do vývoja alternatívnych pohonov a súvisiacich nových služieb plánuje investovať dve miliardy eur.

Peter Lacena, foto: archív

elektromobil ŠkodaŠkoda MEBŠkoda Vision iV
Komentáre (0)
Pridať komentár