Aston Martin a elektrické konverzie

Konzervatívnych susedov už s týmto modelom Aston Martin DB6 nezobudíte. Britská automobilka totiž aktuálne rozšírila svoju ponuku o elektrické konverzie svojich klasických modelov.

Prečítajte si aj: Aston Martin DBX – testy prvého SUV

Vo svete motorizmu majú elektrické automobily stále dôležitejšie slovo. Navyše, čoraz viac vozidiel najmä s dieselovými agregátmi má obmedzený alebo dokonca zakázaný vjazd do určitých centrálnych častí miest.

Prečítajte si aj: Aston Martin Lagonda Vision – dráždenie zmyslov aj pohladenie duše

Možno aj preto projekt oddelenia Aston Martin Works, ktorý nesie oficiálny názov Heritage EV (Dedičstvo EV) prichádza v správny čas. Ako prvý prešiel vnútornými technickými úpravami koncept klasického kabrioletu DB6 MkII Volante z roku 1970, ktorý začali vyrábať pred takmer polstoročím v anglickom meste Newport Pagnell.

Prečítajte si aj: Aston Martin Valkyrie AMR Pro? Diabol medzi okruhovými špeciálmi

Zástupcovia spomínanej divízie argumentujú, že podobným spôsobom je možné bez znateľnej vonkajšej zmeny prerobiť akýkoľvek historický model značky. Majitelia si však musia potom zvyknúť, že nebudú už vyhľadávať čerpaciu stanicu, ale nabíjaciu.

Prečítajte si aj: Hexagon Classics predáva takmer 60-ročný Aston Martin DB4

Kabriolet totiž prišiel o svoj pôvodný agregát motor a jeho miesto zaujalo čisto elektrické pohonné ústrojenstvo. Prvá štúdia využíva „kazetové“ ústrojenstvo, ktoré sa relatívne ľahko umiestňuje do pôvodných úchytov spaľovacieho motoru a prevodovky.

Prečítajte si aj: Najkrajší štvordverový športiak na svete? Aston Martin Rapide S

Upravený elektrický kabriolet Aston Martin tak využíva rovnakú technológiu, ktorá sa už čoskoro objaví aj v úplne prvom kompletne elektrickom vozidle tejto značky s názvom Rapide E.

Prečítajte si aj: Aston Martin RapidE vstúpi do výroby v roku 2019

Prvé elektrické konverzie od Aston Martin Works aj pre normálnych zákazníkov by sa mali objaviť na európskych cestách od budúceho roku. Ak by však majiteľa veterána prešli chúťky na elektrifikáciu aj tak razantnú prestavbu je možné vrátiť do pôvodného stavu s originálnym spaľovacím motorom.

Prečítajte si aj: Šialený športiak od Aston Martin sa volá Valkyrie

Ovládacie prvky nového riešenia sú v interiéri diskrétne ukryté, aby vo vnútri nepôsobili rušivo. „Uvedomujeme si existujúce environmentálne a sociálne tlaky, vďaka ktorým hrozí, že v nasledujúcich rokoch bude výrazne obmedzené používanie klasických aut,“ uviedol prezident a výkonný šéf Aston Martin Lagonda Andy Palmer.

Prečítajte si aj: Aston Martin Vulcan je najrýchlejším modelom automobilky

-jj-

Aston Martin DB6 MkIIAston Martin Workselektrický pohonkabrioletkonverzie
Komentáre (0)
Pridať komentár