Aurus Senat – „ruský Rolls-Royce“

Po prvý raz sa objavila luxusná limuzína Aurus Senat na verejnosti pri inaugurácii ruského prezidenta Vladimíra Putina. Nová ruská pýcha, ktorá nahradila v prezidentskej garáži Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman, okamžite vzbudila rozruch.

Aurus Senat zaujal odbornú aj laickú verejnosť nielen svojou veľkosťou, ale hlavne výbavou s mnohými záchrannými, útočnými a obrannými prvkami. Dlho očakávaná vládna limuzína bola vyvinutá ako nástupca ručne vyrábaných ruských ZIL,  ktoré desaťročia slúžili sovietskej a neskoršie ruskej „verchuške“.

Na medzinárodnom automobilovom veľtrhu v Moskve vzbudila záujem aj civilná verzia tohto vládneho vozidla, ktorá bude k dispozícii pre každého kto má peniaze a zakladá si na výnimočnosti.  O tom, že to myslia vážne svedčí televízna reklama, ktorú v týchto dňoch začali vysielať v štátnej televízii, ale aj na komerčných televíznych kanáloch.

Prečítajte si aj: Ukáže Putin novú limuzínu už počas inaugurácie?

Podľa nej sa začne predávať už túto jeseň a cena za exotickú novinku sa má pohybovať od 7 miliónov rubľov (88 tisíc eur) do 10 miliónov rubľov (125.000 eur).  Okrem čiernej farby bude k dispozícii aj v tmavočervenej,  tak ako ho mali možnosť vidieť návštevníci autosalónu.

Aurus Senat bude v ponuke podobne ako Rolls-Royce s krátkym, alebo predĺženým rázvorom. Štandardná verzia má dĺžku 5630 mm a  rázvor 3300 mm. Senat s predĺženým rázvorom ponúkne dĺžku 6630 mm s rázvorom 4300 mm, čím prekonáva dlhší Rolls-Royce Phantom EWB – jeho dĺžka  je 5982 mm a rázvor 3772 milimetrov.

Prečítajte si aj: Ďalšia Putinova limuzína je na predaj, ruský líder už čaká na svoj Kortež

Technická časť je tiež na vrchole. Je poháňaný motorom V8 s objemom 4,4 litra, ktorý spolupracuje s 8 stupňovou automatickou prevodovkou. Je výsledkom spolupráce spoločností Porsche a NAMI a ruského  Centrálneho vedeckého  automobilového a motorového inštitútu. Senat zrýchli na 100 km / h za menej ako 6 sekúnd a spotrebuje asi 15 litrov benzínu.

Stroj môže byť tiež vybavený hybridnou verziou. Interiér je predurčený najbohatšej klientele, takže vo vnútri nájdete prémiovú kožu, drevo, detaily z lešteného hliníku, elektricky nastaviteľné, vyhrievané a masážne kresla, alebo analógové hodiny uprostred palubnej dosky. Tá sa vyznačuje eleganciou a jednoduchosťou.

Prístrojový panel a displej infotainmentu je spojený do jednej podlhovastej obrazovky, podobne ako u vyšších výbav súčasných prémiových Mercedesov. Automobilka plánuje v prvom roku vyrobiť  zhruba 150 kusov ročne, s cenovkou okolo 140 tisíc eur, čo je cena najlepšie vybavených  verzií triedy Mercedes-Benz S.

Prečítajte si aj: Najstráženejší most v Rusku

Prvé kusy dostanú regionálni guvernéri, ale to znamená asi sto aut.  Zvyšných 50 pôjde do voľného predaja. Objavili sa aj informácie, že vo vývoji je na platforme Senatu aj nová rada SUV, či dokonca MPV.

-jp- a -jj-

Aurus Senatprezidentská limuzínaVladimír Putin
Komentáre (0)
Pridať komentár