Vozil sa v ňom Paul McCartney, teraz je kupé Lamborghini 400 GT 2+2 na predaj

Na cenu vozu vyplýva aj historická spojitosť s legendárnou skupinou The Beatles.

Súkromný britský aukčný dom Bonhams dal do predaja automobil vo vynikajúcej kondícii Lamborghini 400 GT 2+2 Coupé z roku 1967. Vyvolávacia cena vozidla, ktorého majiteľom bol aj člen legendárnej skupiny The Beatles – Sir Paul McCartney, je 460.000 eur.

 

Lamborghini 400 GT pripomína svojimi tvarmi svojho predchodcu model 350 GT. Ten bol v podstate prvým zhmotneným snom priemyselníka Ferruccia Lamborghiniho o dokonalom športovom aute. Rodák z Renazza vlastnil niekoľko modelov Ferrari, ale nebol s nimi spokojný a tak sa zrodila zdravá konkurencia.

 

Výsledkom spomínaného talianskeho mikrosúboja boli desiatky automobilov. Medzi nimi tiež spomínaný model 400 GT, ktorý sa vyrábal od roku 1966. Elegantné tvary karosérie navrhla spoločnosť Scaglione, pričom najmä v bordovej farbe vyniknú jeho majstrovské ťahy perom.

Panely vozu k sebe stále krásne pasujú a lícujú, pričom rozmerné čelné sklo dotvára monumentálny profil. Interiér má kompletne pôvodné čalúnenie v bezchybnom stave. Jeho kvalitu ešte viac podtrhuje kvalitné svetlé drevo.

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je 400 GT 2+2 totožná so svojimi súrodencami – 350 GT a 400 GT, opak je pravdou. Ani jeden diel by na druhé auto nepasoval. Dizajn a celkové línie boli zachované, takže len s veľkou dávkou trpezlivosti je možné vidieť medzi dvoj a štvormiestnym vozom rozdiel letmým pohľadom.

Model 400 GT 2+2 je totiž len  o 65 mm vyšší než 350 GT. Hlavným rozoznávacím znakom automobilu tak je dvojica guľatých svetlometov, ktoré nahradili predchádzajúce oválne. Okrem toho možno medzi rozdielmi spomenúť aj menšie zadné okno a väčší príklop batožinového priestoru.

Mimochodom, spomínaný priemyselník Ferruccio Lamborghiniho sa narodil v rodine pestovateľa vinnej révy, takže ani príliš neprekvapuje, že v roku 1948 založil najskôr firmu na výrobu traktorov a poľnohospodárskych strojov (Lamborghini Trattori).

V roku 1959 si otvoril továreň Lamborghini Bruciatori na výrobu olejových radiátorov a klimatizačných zariadení. Až o štyri roky uzrela svetlo sveta slávna firma Automobili Lamborghini, ktorá sa v sídle Sant´Agata Bolognese špecializuje na luxusné superšportiaky Štvrtou spoločnosťou, ktorú Ferruccio založil v roku 1969 bola Lamborghini Oleodinamica.

 

-jj-

aukciaBonhamsLamborghiniLamborghini 400 GT 2+2 kupéSir Paul McCartneyThe Beatles
Komentáre (0)
Pridať komentár