Nové technológie zabraňujú nehodám

Prieskum spoločnosti Consumer Reports potvrdil, že nie každý vodič sa za volantom venuje iba šoférovaniu!

Viac ako polovica vodičov (52 %) sa venuje aj iným činnostiam, ktoré znižujú ich pozornosť.  Napríklad telefonovaniu, a to nielen na križovatke, keď svieti červená.  Znepokojujúcejšie je, že až 41 % vodičov píše sms-ky a 8 % sa priznáva, že počas jazdy dokonca pozerajú videá. Hudbu si pomocou telefónu vyberá 37 % a 20 % využíva počas šoférovania internet.  61 % vodičov tvrdí, že využívajú funkciu sms iba v prípade, že telefón má funkciu ovládania hlasom. Nedostatočná pozornosť vodiča môže viesť k mnohým nebezpečným situáciám. Nové, vyspelé bezpečnostné funkcie, ktoré zavádzajú výrobcovia automobilov, majú za úlohu pomôcť a v extrémnych prípadoch dokonca nahradiť vodiča. Patria medzi ne systémy včasnej reakcie v prípade rizika kolízie s predbiehajúcim vozidlom, systém detekcie chodcov a upozornenie na neúmyselnú zmenu jazdného pruhu.

Štyri systémy s najlepšími výsledkami

Odborníci firmy Advanced Auto Safety Systems zdôrazňujú, že systémy bezpečnosti sa osvedčujú počas každodenného používania vozidla. Výstraha pred kolíziou podľa údajov IIHS o 27 % znížila počet nehôd spôsobených zrážkou so zadnou časťou vozidla idúceho vpredu. A čo viac, 68 % anketovaných majiteľov áut vybavených týmto systémom bolo s jeho fungovaním spokojných. Podobné výsledky získal pri svojom prieskume aj Japonský inštitút bezpečnosti cestnej premávky – automobily vybavené  balíčkom Toyota Safety Sense  sa dostali do takejto kolízie o 50 % zriedkavejšie ako autá bez bezpečnostného balíčka.  Ak sa v aute nachádza navyše ešte aj ICS – inteligentný ultrazvukový systém, ktorý pomáha predchádzať kolíziám počas manévrovania napríklad na parkovisku alebo v garáži – počet takýchto kolízií sa zníži až o 90 %!

 

Úroveň bezpečnosti  účinne zvyšuje aj automatický brzdový systém, schopný vyhodnotiť potenciálnu kolíziu. Prieskum ukazuje, že 69 % spotrebiteľov je spokojných s fungovaním tohto systému a štatistiky potvrdzujú, že znižuje počet nehôd na polovicu. Systém upozorňujúci na zmenu jazdného pruhu oceňuje 70 % vodičov.

Toyota (šr)

Consumer ReportsToyota Safety Sens
Komentáre (0)
Pridať komentár