Hlúpy trest pre Verstappena, zhodli sa aj Niki Lauda a Eddie Jordan

Veľká cena formule 1 v americkom Texase mala nečakané vyvrcholenie. Ambiciózny pilot Max Verstappen na Red Bulle sa po spanilej jazde prebojoval až medzi trojicu najlepších, no keď mal vystúpiť na stupienok pre najlepších, oznámili mu komisári, že porušil pravidlá a tak z „bronzovej“ priečky sa tešil prekvapený Kim Räikkönen.

Agresívne jazdiaci holandský pilot sa držal v Austine skvele a ani neprekvapuje, ži diváci ho zvolili za jazdca pretekov. Zo šestnástej priečky na štarte, kam ho zrazila penalizácia, rýchlo postupoval vpred. A hoci podľa počítačového modelu stajne s rakúskou licenciou Red Bull mal dosiahnuť maximálne na šieste miesto, už v polovici pretekov bolo jasné, že to bude lepšie.

Postupne sa dotiahol až na vedúcu trojicu, pričom v šestnástej zákrute 38. kola strhol Verstappen volant na vnútornú stranu a pretiahol sa okolo Fína Räikkönena. V tom momente sa prebojoval ma tretiu priečku. Jeho radosť však netrvala dlho. Hneď ako prešiel cieľom sa športoví komisári zhodli – predbiehajúci manéver nebol v súlade s pravidlami.

Versteppen sa údajne dostal oboma kolesami za bielu čiaru ohraničujúcu pretekársky okruh. Nedovoleným spôsobom si tak skrátil trať a musel dostať päťsekundovú penalizáciu. Potom nasledovalo ponižujúce gesto, keď musel Verstappen opustiť priestor pre troch najlepších a s ironickým úsmevom na tvári zmizol z dohľadu kamier. „Absolvoval som skutočne skvelé preteky, ale týmto hlúpym rozhodnutím komisári zabíjajú náš šport. Jeden komisár je idiot a stále robí rozhodnutia proti mne,“ posťažoval sa Verstappen, ktorému sa nepáčil hlavne fakt, že trať si jazdci skracovali v priebehu celých pretekov bežne a žiadny trest neprišiel.

„V zákrute deväť môžete ísť mimo trať, v zákrute devätnásť zrovna tak a nikto nič nenamieta. Nakoniec všetci jazdili mimo trať všade a nič sa nedialo. A zrazu je to problém. Pritom rovnako išiel (Valtteri) Bottas, keď som ho predbehol a on sa vrátil na svoju pozíciu. Musel sem ho znovu predbehnúť, aby som sa pred neho dostal. Žiadny trest však nedostal,“ skonštatoval Verstappen.

Legendárny Niki Lauda ohodnotil penalizáciu pre Verstappena, ako jedno z najhorších rozhodnutí komisárov v histórii „efjednotky“. Rakúsky odborník síce v súčasnosti spolupracuje so stajňou Mercedes, tentoraz ale stál na strane Red Bullu. „Bolo to najhoršie rozhodnutie, ktorého som bol svedkom,“ poznamenal trojnásobný majster sveta.

„Sme súťažní jazdci, nejazdíme po cestnej komunikácii, je šialené zničiť šport takým rozhodnutím. Na jeho manévre nebolo nič špatné, predbehol ho úplne hladko. Na najbližšom strategickom mítingu musíme rozdať jasné pokyny a opakovať to zas a znovu. Zašlo to príliš ďaleko,“ uviedol bývalý šampión Ferrari. „Charlie (Whiting, súťažný riaditeľ) stále argumentuje, že máme biele čiary a nie je dovolené jazdiť cez ne. Prečo sa to nesmie? Postavte tam stenu, keď chcete zakázať jazdcom, aby tam jazdili. Dokiaľ ste na trati, pretekáte, biele čiary nesmú nikoho obmedzovať,“ dodal Lauda.

Aj Eddie Jordan sa postavil na stranu tých, ktorí neakceptujú zámorský trest pre Verstappena.  Bývalý majiteľ tímu F1, ktorý v súčasnosti pracuje pre Channel 4, si podobné situácie pozeral na zázname. „Pri päťdesiatich som aj prestal rátať. Bolo teda minimálne 50 takých prípadov, keď si monopost skrátil cestu. Takže trest pre Verstappena bol extrémne prísny,“ povedal Jordan.

-jj-

Eddie JordanF1Max VerstappenNiki LaudaRed Bulltrest penalizáciaVC USA
Komentáre (0)
Pridať komentár