Reinkarnácia diabla: nový TVR Griffith na scéne

Tak tomu sa povie vydarený návrat na scénu! Britská značka TVR, ktorá pred rokmi skrachovala, vstala z popola v sezóne 2013. Neubehli ani štyri roky a značka nedávno predstavila svoj úplne nový športový model Griffith, ktorý pod kapotou ukrýva motor V8 od Fordu a disponuje výkonom 373 kW (507 k)!!

 

Súčasný šéf automobilky Les Edgar opísal nový Griffith ako „britský Muscle CarL, ktorý ponúkne na rozdiel od predchádzajúcich modelov značky nezvyklú sofistikovanosť, komfort aj praktickosť. Okrem iného tiež potvrdil, že značka TVR by sa rada vrátila a do súťažných pretekov, kde si kedysi vybudovala skvelé meno.

Nadšenci z TVR sa netajili od začiatku, že chcú ponúknuť ľahký športový voz osadený atmosférickým osemvalcom, manuálom a pohonom zadných kolies. Za prednou nápravou je pozdĺžne uložený päťlitrový osemvalec Cosworth, na ktorý nadväzuje šesťstupňový manuál Tremec. Zrýchlenie z pokoja na stovku by sa malo pohybovať okolo štyroch sekúnd a najvyššia rýchlosť presiahne 320 km/h.

TVR Griffith je dlhý 4,3 m, široký 1850 mm a vysoký 1239 mm, na trhu zamieri proti konkurencii typu Jaguaru F-Type alebo Porsche 911. Na strane tejto novinky stojí okrem iného tiež veľmi nízka hmotnosť. Voz údajne neváži viac než 1250 kg, a to vďaka unikátnej konštrukcii, za ktorou nestojí nikto iný než Gordon Murray (pozn. bývalý konštruktér McLarenu). Jeho riešenie vo veľkej miere využíva karbón.

 

Ovladateľnosť vozu by mala byť vyložene nadpriemerná, motor TVR je totiž uložený za prednou nápravou, vďaka čomu sa podarilo dosiahnuť ideálneho vyváženia 50:50. Okrem toho disponuje nové TVR aj veľmi sofistikovaným podvozkom, ktorý ma dvojité lichobežníkové zavesenie a nastaviteľné tlmiče. Namiesto výrazných nárazníkov a masívnych krídiel vsadila značka na ovplyvnenie aerodynamiky pomocou úplne novej podlahy, čo by malo pomôcť s generovaním prítlačnej sily.

-jj-

TVRTVR Griffith
Komentáre (0)
Pridať komentár