Zomrel konštruktér ruského terénneho vozu Lada Niva

Nedaávno zomrel vo veku 75 rokov Pjotr Prusov, ktorý bol známy ako konštruktér populárneho ruského terénneho automobilu Lada Niva. Informovala o tom ruská automobilka AvtoVAZ, ktorá vozidlá so značkou Lada vyrába.

 

 

„Celý kolektív AvtoVAZu táto strata hlboko zarmútila,“ uvádza sa vo vyhlásení závodu. Prusov začal v automobilke AvtoVAZ pracovať v roku 1970 a rokoch 1998 až 2003 bol jej šéfkonštruktérom.

 

 

Lada Niva, jednoduchý, ale spoľahlivý terénny voz, vstúpila na sovietsky trh v apríli 1977. Výroba týchto vozov, neskôr označovaných ako Lada 4×4, od tej doby dosiahla 2,5 miliónov kusov, z toho pol milióna bolo predaných v zahraničí. Lada Niva mala síce viacero nedotiahnutých vecí v komforte jazdy alebo v bezpečnostnej výbave, jedno jej ale uprieť nemožno: v teréne je na nezastavenie.

 

 

Redukcia, stály pohon všetkých kolies, nízka váha, to všetko sú v náročnom teréne jednoznačné výhody. Bol to tiež najlacnejší off-road na trhu, na ktorý zoženiete náhradné diely za pár eur. Je až neuveriteľné, akou rýchlosťou môžete uháňať cez jamy a nerovnosti a ako perfektne pritom tlmiče udržia karosériu v pokoji.

-jj-

LadaLada Niva
Komentáre (0)
Pridať komentár