Svet je odvážnejší, než Európa: Svetovým autom roka je Mazda MX-5!

Európa sa vo svojom konzervatívnom zmýšľaní nezaprie a aj keď Opel Astra si cenu „Auto roka“ zaslúži, je fajn vedieť, že svetoví porotcovia sa nebáli dať svoj hlas autu, ktoré nie je ani praktické, ani elektronicky vyspelé a ani extrémne bezpečné… Je len krásne, plné emócií a vynikajúco jazdí. Taká je Mazda MX-5.

Text: Juraj Hrivnák, foto: archív

Práve Mazda MX-5 si z vyhlasovania Svetového auta roka 2016 odniesla cenu absolútneho víťaza. Za ňou sa umiestnili také autá ako Audi A4 (2. miesto) a Mercedes-Benz GLC (3. miesto). Celkovo musela čeliť ťažkej konkurencii pozostávajúcej až z 22 ďalších automobilov. Z čiastkových ocenení si Mazda MX-5 odniesla cenu aj za najkrajší dizajn.

Jeden z najvyšších šéfov Mazdy, Masahiro Moro, povedal: „Je nám obrovskou cťou, že model MX-5 dostal ocenenie „Svetové auto roka“. Náš ikonický roadster sa akurát blíži k číslu milión predaných kusov a toto ocenenie je dôkazom toho, že je stále mladý, veselý, zábavný a relevantný ako vždy. Toto ocenenie si preberám aj v mene každého zamestnanca Mazdy, jej predajcov či zákazníkov po celom svete, ktorí pocítili radisť z jazdy na čistokrvnom roadsteri. V našich reklamách hovoríme „Na šoférovaní záleží“ a dokazujeme to na našich autách.“

Porota pri emixe ocenila najmä to, že sa s ňou Mazda vrátila k jej koreňom z roku 1989 a stvorila kratšie, nižšie širšie a najmä ľahšie auto, ktoré ponúka nezameniteľné „Jinba ittai“ – teda dokonalé spojenie medzi jazdcom a autom. Zároveň je to auto s jednými z najlepších jazdných vlastností na trhu.

My s porotou World Car Awards súhlasíme. Náš redaktor Peťo Varga už s emixou mal tú česť. Tu si môžete prečítať, aké boli jeho zážitky v spoločnosti novej Mazdy MX-5.

MazdaMazda mx-5WCOTY
Komentáre (0)
Pridať komentár