Vodíkové čerpacie stanice v Nemecku

V Nemecku vznikla skupina spoločností, ktorá do niekoľkých rokov vybuduje sieť čerpacích staníc na vodík. Ide o ďalší krok k zníženiu emisií produkovaných dopravou.

Spoločný podnik má názov H2 Mobility a začína ako spoločnosť so 6 partnermi. V divízii spolupracuje Air Liquide, Daimler, Linde, OMV, Shell a Total. Spoločne položili základ v budovaní celoštátnej siete vodíkových staníc.

Do roku 2023 plánujú postaviť približne 400 nových vodíkových čerpacích staníc. Podnik má sídlo v Berlíne a intenzívne pripravuje fázu spoločného plánu. V nasledujúcich rokoch je plánovaná výstavba 100 nových čerpacích staníc.

Podľa spolkového ministra dopravy Alexandra Dobrindta majú elektromobily s vodíkovým pohonom tie najlepšie predpoklady v doprave. Tieto vozidlá majú veľký dojazd a môžu byť natankované za niekoľko minút.

Pre rozbeh predaja týchto automobilov je však potrebná rozsiahla sieť čerpacích staníc, o čo sa H2 Mobility bude snažiť. Nemecko by sa tak stalo prvou krajinou s nadregionálnou sieťou na natankovanie vodíkových vozidiel.

Investície na vybudovanie čerpacích staníc sú odhadované na 400 miliónov €. Spoločnosti zapojené do spoločného podniku majú dlhoročné skúsenosti v oblasti elektromobility s palivovými článkami.

V súčasnosti sú už na nemeckom trhu automobily s palivovými článkami a ďalšie budú pribúdať. Aktivity H2 Mobility podporujú tiež automobilky BMW, Volkswagen, Honda a Toyota. Spoločný podnik má partnerský vzťah s Clean Energy Partnership, v ktorom spolupracujú napríklad: BMW, Daimler, Ford, Opel, Honda, Hyundai, Shell, Siemens, Total, Toyota, OMV alebo Volkswagen.

MM, BMW

H2 Mobilityvodík
Komentáre (0)
Pridať komentár