Predaj áut v Európe stále rastie

 Európske predaje nových automobilov sa zvýšili o 6,4% v porovnaní s januárom 2014. Všetky veľké trhy zaznamenali v januári 2015 zvýšené registrácie. Volkswagen Golf a Polo boli v januári 2015 najpredávanejšími vozidlami .

Predaj nových áut na európskych trhoch bol počas mesiaca január 2015 o 6,4 precent vyšší ako v rovnakom mesiaci roku 2014. Podľa najnovšej analýzy predaja áut JATO Dynamics sa udržuje trend rastu, ktorý začal v druhom polroku 2013 a pokračoval počas celého roku 2014.

Volkswagen, Ford a Renault boli najpredávanejšími značkami v januári, pričom na 19 trhoch z 29 zaznamenali rast predaja v porovnaní s januárom 2014. Medzi 10 krajina, kde zaznamenali pokles predaja, je aj Slovensko.

Všetkých päť najväčších trhov v Európe (Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Spojené kráľovstvo) boli medzi 19 trhmi, ktoré zaznamenali nárast v porovnaní s januárom 2014.  Írsko zaznamenal najvyšší rast zo sledovaných krajín až o 30,8 percenta, kým ani  Španielsko nezostalo pozadu s rastom predaja o 28,1 percenta.

Celkový predaj nových automobilov na sledovaných európskych trhoch presiahol v januári 2015 1 milión kusov.

Najpredávanejšou značkou je aj naďalej Volkswagen. Medzi nasleduje Ford, Renault, Peugeot a Opel /Vauxhall. Všetky z Top 10 značiek zaznamenali v objeme predaja väčšie tržby ako v januári 2014. Renault, Opel /Vauxhall a Mercedes sa môžu pochváliť dokonca  dvojciferným rastom, vďaka zvýšenému predaju modelov Capture, Clio, Corsa, Mokka a modelov triedy C.

Top 10 značky

Medzi desiatkou aj Octavia

Volkswagen Golf si udržal svoje vedúce postavenie na trhu s nárastom predaja o 5,4% v januári 2015. Nasleduje Polo na druhom mieste s 3,3-percentným rastom predaja. Po minuloročnom facelifte sa lepšie predával aj Renault Clio (+ 5,4%), pričom nový Opel /Vauxhall Corsa zaznamenal nárast predaja o 49,3 percenta, a rast tržieb ukázal aj model druhej generácie Nissan Qashqai, ktorého predaj vzrástol až o 42,0 percent oproti januáru 2014.

Top 10 modely

Brian Walters, Vice President spoločnosti Jato Dynamics, vyhlásil: “Predaje nových automobilov na európskom trhu zaznamenali silný začiatok v prvom mesiaci roku 2015, takže s potešením môžeme zaznamenať, že pokračujeme v trende trastu predaja, ktorý pokračoval počas celého  vlaňajška. Dáva to istotu automobilovému priemyslu, že dopyt po plánovaných nových modeloch, ktoré budú predstavené na ženevskom autosalóne budúci mesiac, budú pokračovať.”

Poznámka: * odhadované údaje

JATO Dynamics Ltd. (šr)

predaj január 2015
Komentáre (0)
Pridať komentár